Најновије

БАЈДЕН ШОКИРАО РУСЕ: Санкције и НАТО ће натерати Русе да изађу из “дубоке црне рупе“

Бивши амерички потпредседник Џозеф Бајден је изнео импресиван говор који је текао између напада на Русију и хваљења светског поретка под вођством САД-а, док се изостављала суштина текућег Хладног рата.

Бајден (Фото: flickr)

Бајден, бивши сенатор и амерички други највиши званичник током два мандата, у петак увече је на конференцији за безбедност у Минхену (МСЦ) изнео говор и оцену да руски председник Владимир Путин представља претњу “либералном светском поретку.“ Он је рекао да се чланови НАТО-а морају супротставити овим “малигним активностима“ и држати се својих вредности, иако САД то нису урадиле под администрацијом у којој је он био.
Ударање по Русији је данас популарна игра за западне политичаре. Бајден није био први говорник на МСЦ-у који се фокусирао на претњу на Истоку, иако, за разлику од украјинског председника Петра Порошенка, свој митинг против Кремља није одржао у готово напуштеном холу. Напротив, било је препуно, укључујучи и неке бивше Обамине званичнике као што је Џон Кери, бивши државни сектретар.
И публика је чула много тога о томе како је Кремљ прети самом језгру светског поретка.
Русија је “нација у озбиљном паду,“ рекао је Бајден, и пати због удела који нафта и гас имају на њихову економију (руски извоз енергије је био 11,78 одсто БДП-а, усред кризе цена нафте, у поређењу са 20,32 одсто 2000. године). Русија одржава “мрежу партнерства искључиво путем принуде,“ рекао је Бајден.
Кремљ се суочава са својом слабошћу подривајући Запад уопштено и нарочито “демократске идеале“ на својим границама, сматра бивши потпредседник владе, јер “свака алтернатива која може привући подршку, угрожава богатство, моћ и привилегију надлежних олигарха.“
На пример, Украјина – која би се могла назвати Бајденовим пројектом – наводно је одабрала те “демократске идеале“ 2014. године, када су оружане групе збациле свог демократски изабраног председника који се већ потчинио захтевима опозиционих лидера. А затим је нови Кијев кренуо на украјински народ на истоку који није делио такве идеале, пославши тенкове против ненаоружаних цивила и касније гранатирајући градове који су били заузети од стране побуњеника.
Али барем влада у Кијеву ужива сталну заштиту њиховог суверенитета – још једна вредност коју у великој мери Вашингтон узима у обзир, према Бајденовим речима, а Мосва то види као обичну сметњу. Потпредседник то може лично потврдити. Он је наредио Порошенку да смени свог  главног тужиоца или да се у супротном поздрави са кредитом од стране САД-а.
Дакле, како тачно Кремљ “злоупотребљава своју моћ,“ према Бајденовим речима? “Користи своју чврсту војну моћ. “Манипулише снабдевањем енергијом,“ рекао је Бајден.
Али наравно, највећи прекршај је наводно мешање Русије у изборе широм света. Он је напао Русе за куповину политичких огласа на социјалним мрежама, које, према ФБИ-у, није имало опипљив утицај на исход избора. Бајден је ова оглашавања назвао “хиљадама покушаја да се мешају“ у кампању 2016. године.
“Немају никакво право!,“ викао је он. “Никакво право. Наше је суверено право да спроведемо наше изборе неспутано. Тачка!“
Али Бајден има неколико идеја о томе како се бавити “слабом, али ипак веома опасном“ Русијом. Западу је потребно више од НАТО-а, више сајбер безбедности, и више санкција за Русију – санкције које не могу да погоде САД, за разлику од европских земаља.
Запад такође мора да информише јавност о томе колико је Русија лоша – јер они очигледно нису уверени у то да грејање њихових домова руским гасом или слушање тога шта руски медији имају да кажу, компромитује њихове “основне вредности.“
У Сирији убијено 3.000 држављана Руске Федерације. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је злочинац Џо Бајден???
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА