Најновије

ШТА БИ СЕ ДЕСИЛО ДА КРИМ НИЈЕ ВРАЋЕН РУСИЈИ? Ово би биле фаталне последице по Москву! (ФОТО/ВИДЕО)

Кримско пролеће је могло и да се не догоди да Никита Хрушчов није предао полуострво Крим Украјинској Социјалистичкој Републици и све би прошло мирније, али штаје ту је. Да није било Кримског пролећа и референдума 2014. године, Русија би могла да сноси огромне последице по своју безбедност.

Крим (Фото: РИА Новости)

На званичној страници америчке државне агенције за јавне набавке Federal Business Opportunities и данас стоји тендер из 2013. године за куповину Севастопољске школе број 5, објављено је у емисији ''Код доступа'' на руском ТВ каналу Звезда.


Фото: Јутјуб У мају 2017. године Русији је истицао уговор, који је потписала са Украјином, о коришћењу војних лука у тадашњој Аутономној Републици Крим (тада у саставу Украјине) за своју ратну морнарицу. Повлачење руске флоте са Крима је било краткотрајно, али довољно да се политичким средствима, односно путем референдума, полуострво врати у састав Русије након пуних 60 година. Да није дошло до Кримског пролећа, које је касније покренуло цело Руско пролеће у Украјини, на месту горе поменуте Севастопољске школе број 5 би била изграђена НАТО (прецизније америчка) база. Tу информацију је својевремено потврдио и тадашњи потпредседник САД Џо Бајден. ''Крим је могао да послужи као НАТО база и непосредно као база војске САД'', рекао је тада Бајден. У случају уласка америчких снага на Крим по истеку боравка руске флоте у Севастопољу, на полуострву би се појавили амерички авиони ловци и бомбардери, у луке би упловили амерички бродови и појавили би се ПВО ракетни системи Патриот, који би осим Крима покрили велик део унутрашњости Русије, тачније јужни, западни и централни делови, а Москва би тада изгубила контролу над Црним морем.


Фото: Јутјуб Све те последице су смишљено избегнуте политичким средствима без иједне проливене капи крви. Резултат кримског референдума је својеврсни шах-мат Русије у геополитичкој игри. Како украјинска војска убија саму себе, сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА