Најновије

СЕЛАКОВИЋ: Доследна политика Србије – пут ка ЕУ али без санкција Русији

Јучерашњи наступи руског министра спољних послов Сергеја Лаврова и председника Србије Александра Вучића су потврда доследности политике Србије, рекао је за РТС генерални секретар Председника Републике Никола Селаковић.

Никола Селаковић (Фото: Јутјуб)

Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да Србија води политику која свакоме, без обзира на то где одлази наш званичник, у Вашингтон, Брисел, Москву или Пекинг, има могућност да каже да је наше опредељење да Србија иде ка ЕУ али да неће уводити санкције Русији нити ће гласати против Русије.
Селаковић је навео да није лако одржати такву спољну политику, али да Србија, захваљујући руководству и нарочито председнику Вучићу успева да одржи ту позицију.
Подсетио је да су многи рекли да Србија неће моћи дуго у томе да истраје али да је сада њена позиција учвшћена и да је то нешто по чему је препознатљива у региону, Европи и свету.
Генррални секретар Председника је рекао да је исто тако принципијелна позиција Србије да хоће компромис са Албанцима али да неће да буде понижена.
Истакао је да је Србија изузетни захвална на руској подршци када је реч о КиМ и ставу који је осведочен у две деценије догађаја за нама. Како каже, та позиција је чврста, искрена и није се мењала.
Међутим, Селаковић каже да Русија користи прилику да укаже Србији да ће имати подршку за оно што она жели али да треба да зна да не треба од Руса да очекујемо да буду „већи Срби од нас самих".

Корак ка завршетку Храма Светог Саве 

Када је реч о мозаику у Храму Светог Саве, Селаковић је рекао да је то први у низу завршних корака ка потпуном завршетку радова на храму уз значајну помоћ председника Русије, "Гаспромњефта" и велике групе од више од 70 уметника и мозаичара из Русије и Србије.
"Данас ће сви видети под посебним осветљењем како то изгледа величанствено", навео је Селаковић.
Додаје да је велика руска помоћ била мотив Србији да за врмее мандата председника Александра Вучића да до сада највећу помоћ, али не и коначну, за завршетак радова.
Подсетио је да је Влада, на иницијативу председника Вучића, обезбедила милијарду и двеста милиона динара и рекао да ће прва фаза завршних радова бити готова до јесени 2019. године, када је очекује да ће поред мозаика, бити завршен и иконостас, мермерни патос и читаво уређење храма како би у њему могла да се служи литургија.
Селаковић истиче да је Храм Светог Саве место окупљања не само Срба, већ и највећег броја странаца. Како каже, храм би требало да буде покривен са 15.0000 квадратних метара мозаика.

Дубоки корени и везе заједништва 

Генерални секретар председника је навео да се обележава 180 година од успостављања дипломатских односа Србија и Русије, али каже да се може рећи да је то 180 година од обнављања односа јер нас везују дубоки корени и везе заједништва.
Навео је да је у Летопису цара Ивана Грозног 27 страница посвећено сликама и животу Светог Саве.
На питање да ли ће председник Русије Владимир Путин доћи у Србију ове године, Селаковић је рекао да Путину следе избори и да се нада да ће доћи, ако не до краја ове године, онда у години јубилеја када се обележава осам векова аутокефалности српске цркве.  Бачена бомба на амбасаду САД у Подгорици, има мртвих! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Никола Селаковић о убиству Оливера Ивановића
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА