Најновије

ТУРЦИ БЕСНИ НА АМЕРИКУ: "Мајски преврат" на Блиском истоку!

Турска је данас саопштила да одлука САД да преместе своју амбасаду у Израелу у Јерусалим у мају ове године не поштује одлуке Уједињених нација и Организације за исламску сарадњу (ОИЦ), као и то да показују да САД желе да наруше мир.

Jерусалим (Фото: Pixabay.com)

Министарство спољних послова Турске је у саопштењу поручило да је одлука САД "веома забрињавајућа", док су из америчког Стејт департмента саопштили да ће се отварање америчке амбасаде у Јерусалиму поклопити са прославом 70. годишњице независности Израела, преноси Ројтерс.
Администрација америчког председника Доналда Трампа разматра понуду републиканског донатора, милијардера Шелдона Аделсона да плати за барем један део нове амбасаде САД у Јерусалиму, рекла су четири званичника за АП.
Адвокати Стејт департмента проверавају да ли је прихватање приватних донација за неке трошкове амбасаде у складу са законом.
Амерички државни секретар Рекс Тилерсон одобрио је безбедносни план за премештање амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, рекли су званичници који су желели да остану анонимни.
Према једном од могућих сценарија, администрација ће тражити прилог не само од Аделсона, власника казина, већ можда и других донатора у евангелистичкој и јеврејској заједници у САД, наводи АП.
Један званичник је казао да је Аделсон понудио да плати разлику између укупних трошкова, који би био више стотина милиона долара - онога што администрација може да прикупи.
У неким околностима дозвољавање приватним грађанима да покрију трошкове званичне зграде владе представљало би значајан заокрет од раније праксе у САД.
Није познато да ли је било таквих преседана, ни да ли ће владини правници дати зелено светло за прихватање Аделсонове или нечије друге донације за амбасаду.
Аделсонова неконвенционална понуда направљена је у децембру, у време када је Трамп најавио премештај амбасаде у Израелу.
Аделсон који је донирао пет милиона долара за Трампов инаугурациони комитет, један је од највећих донатора Републиканске партије и отворено подржава израелског премијера Бењамина Нетанијахуа. Он такође финансира израелски Хајом, лист близак Нетанијахују који се дистрибуира бесплатно широм Израела.
Трамп је прошле године објавио да Вашингтон признаје Јерусалим као престоницу Израела, чиме је покренут процес премештања амбасада из Тел Авива у Јерусалим.
Прочитајте ОВДЕ од чега страхује Пентагон?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирољуб Јевтић - Муслимани желе да покоре свет, изгубићемо битку са њима!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА