Најновије

ДАЧИЋ: Може да дође ко год хоће, признање Косова неће добити (ВИДЕО)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је синоћ да је спреман да повуче свој потпис са Бриселског споразума уколико не буде формирана Заједница српских општина на Косову.

Дачић (Фото: Јутјуб)

- Ја сам потписао Бриселски споразум. Никада га не бисмо потписали да у њему главна ствар није била ЗСО. Ако је прошло пет година од потписивања и од тога нема ниста, постављам питање чему онда договорање - рекао је Дачић у емисији "Ћирилица" на ТВ Хепи.
Он је навео да је данас чуо и нову варијанту - да ће ЗСО бити део пакета "правно-обавезујућег споразума".
- То је врхунски безобразлук... Шта значи та формулација? То нико живи не зна. Тумачење да то треба да садржи независност Косова је апсолутно неприхватљиво за нас. То није део услова под којима смо потписали тада Бриселски споразум - истакао је Дачић. 
Према његовим речима, то што председник Србије Александар Вучић показује жељу са компромисом не значи да је то наша слабост. 
- Он јасно треба да каже ЕУ шта ми хоћемо и докле моземо да идемо... Може овде да дође ко год хоће, признање независног Косова од нас добити неће. Не постоји Србин који би то потписао - рекао је Дачић, истакавши да Србија има чисту позицију и да треба да је јасно предочи свима.
Објашњавајући шта је мислио када је рекао да Србија неће због ЕУ извршити харакири, Дачић је навео да није при том говорио о себи, већ о "историјском харакирију" српског народа и државе јер нас, како је навео, из ЕУ "само наговарају". 
- У свим изјавама које иду ка нама, увек се говори о томе да Србија треба да постигне правно-обавезујући споразум односно да реши проблем Косова пре него што уђе у ЕУ. С друге стране, Косову не говоре то. Што Приштини не кажу да треба да постигне историјски споразум с Београдом? - указао је он.
Поставио је и питање зашто представници ЕУ не оду у Мадрид "па да њима кажу да не могу да користе европске фондове док не реше проблем Каталоније". Такође, подсетио је да су Словенија и Хрватска постале чланице Уније, а да претходно нису решиле свој погранични спор, који и дан данас имају.
- То су двоструки стандарди. Да ли у ЕУ мисле да је наш народ толико сада одушевљен тиме што смо добили ту шаргарепу, а она је и даље негде далеко... - рекао је Дачић. 
Косово, указао је он, није заокружило независност и никада неће постати чланица УН, а предлоге који се чују из Приштине да сада Београд треба да каже Русији да Косово пусти у УН, оценио је као "понижавајуће и увредљиве".
Србија, указао је Дачић, треба да води разумну политику и да задржи хладну главу. 
- Било би ме срамота да сада после свега сто смо постигли, сутра треба да земљама које нису признале независност Косова кажемо - извините, али смо ипак признали Косово - закључио је шеф српске дипломатије.
Пошто је Европа „млака“, Хрватску ће блокирати — Словенија. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Мој посао није да се удварам Габријелу, него да браним интересе Србије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА