Најновије

ПУТИН УПУТИО ОШТРО УПОЗОРЕЊЕ САД: Шеф Кремља у Сирију послао убице америчких стелт авиона (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин намерава да по сваку цену спречи САД да свргну сиријског председника Башара ел Асада и распарчају Сирију. Он је у ту земљу послао најновије борбене авионе пете генерације "сухој су-57" са стелт технологијом, такозване убице америчких "невидљивих" летелица Ф-22 рептор, који се већ налазе у Сирији.

Су-57 (Фото: РИА)

Бољи од ривала из САД

У питању је руски авион чијих је само 12 прототипова досад направљено, а масовна производња требало би да почне ове или следеће године, очигледно након финалних тестова у Сирији.
Руски лист "Комерсант" пише да је министарство одбране прошле недеље пребацило четири прототипа "су-57" у сиријску авио-базу Хмејмим у Латакији.
- Летелице су послате у Сирију на тестирање у борбеним околностима. Пробе ће бити више фокусиране на радарске способности и електронско ратовање него на проверу система наоружања - навео је извор из руског министарства за "Комерсант".
Лист додаје да то потврђују и снимци израелских сателита од петка, на којима се виде најмање два руска "су-57" на писти у Хмејмиму.
Аналитичар Игор Короченко каже да је главни циљ допремања "су-57" у Сирију тестирање радарског система на реалним метама, укључујући амерички Ф-22.
- Летелица је дизајнирана као убица Ф-22. Она би требало да у ваздуху нађе непријатељски авион и уништи га, заобилазећи његову напредну стелт технологију. Због тога што Ф-22 није потпуно невидљив, већ га радар региструје кад је превише близу и кад је прекасно за реаговање, "су-57" осим радара, има и инфрацрвени систем за детектовање и праћење било чега непријатељског у ваздуху. Тај систем Ф-22 нема. Такође, "сухој" има електронски унапређен оптички сензор у кокпиту, што омогућава пилоту да пронађе мету. То значи да ће "су-57" моћи да уочи непријатељски стелт на чак 50 километара - објашњава Короченко.
Кад је оружје у питању, "су-57" може да га прилагоди у односу на мисију коју треба да обави.
- Авион је способан за уништење мета и у ваздуху и на земљи, те може да користи најшири могући спектар оружја. Такође, може да лоцира помоћну стелт летелицу Авакс, као и да допуњава гориво у ваздуху. Има напредније моторе од америчког ривала Ф-22 - наводе стручњаци.
Они наглашавају да је, осим тога, још једна руска предност у Сирији то што њен ракетни систем С-400 може угрубо да лоцира Ф-22, пре него што "су-57" крене у мисију.
Допремање најсавременијег "сухоја" у Сирију, осим тестирања у ратним условима, има за циљ и да демонстрира руску моћ.
- Путин нема намеру да гледа како САД свргавају Асада и цепају Сирију. Слањем свог најмодернијег авиона он шаље поруку да Американци више не могу да се играју са Русијом и њеним савезником Сиријом. Војска САД ће врло брзо схватити да "су-57" врло лако може да обори њихов Ф-22 и не верујем да ће се усудити да бомбардују Асадове положаје - сматрају аналитичари.
Иначе, одлука о допремању "су-57" у Сирију догодила се након што су америчке снаге напале и уништиле групу владиних снага, у којој је било и руских добровољаца. Такође, Америка у савезу са сиријским побуњеницима смешта Асаду убиство 500 цивила у Источној Гути код Дамаска, коју под контролом држе побуњеници и терористи Ал Нусра фронта. Вашингтон намерава да бомбардује Асадове положаје како би га свргао с власти. Истовремено, САД су повукле имагинарну границу на реци Еуфрат, а све источно од ње сматрају својом територијом.

Британија би са САД да бомбардује Асада

Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је да ће његова земља размотрити план да са САД заједно учествује у војним ударима против снага сиријске владе, уколико буде доказа да је коришћено хемијско оружје против цивила.
- Ако утврдимо да се то догодило и ако буде направљен предлог за акцију у којој Велика Британија може да буде корисна, мислим да ћемо озбиљно то размотрити - рекао је Џонсон. Више о томе читајте ОВДЕ.

Лавров упозорио САД да не нарушавају примирје

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је коалицију на челу са САД да предузме хитну акцију у циљу примене Резолуције Савета безбедности УН 2401 о примирју у Сирији. Он је током телефонског разговора са шефом немачке дипломатије Зигмаром Габријелом тражио конкретну акцију САД.
- Лавров је изложио конкретне кораке руске војске за решавање хуманитарног проблема у Источној Гути и учеснике коалиције са САД на челу позвао да хитно предузму сличну акцију - наводи се у саопштењу министарства спољних послова Русије.

"Сухој су-57"

најсавременији стелт авион у руској војсци
за детектовање "невидљивих авиона" осим радара има и инфрацрвени систем за детектовање и праћење, као и електронски унапређен оптички сензор у кокпиту
може да погоди мете и у ваздуху и на земљи
користи широк спектар оружја, у зависности од мете
први тест-лет изведен 2010.
12 прототипова је направљено
требало би да уђе у употребу 2018. или 2019. године
цена: 50 милиона долара. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА