Најновије

ПЕСКОВ: Путин је приказао апстрактне мете, ја нисам видео Флориду!

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да "апстрактни графички прикази" најновијег наоружања Русије који су емитовани током годишњег обраћања председника Владимира Путина, "ни на који начин нису повезани са конкретним земљама".

Дмитриј Песков (Фото: Ria)

"Графички прикази" су коришћени у компјутерски симулираним видео клиповима емитованим на екрану током Путиновог говора о стању нације, додао је Песков.
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Русија, када јача своју одбрамбену снагу и своје војне капацитете, чини све да избегне војни сукоб са САД.
Она додаје да јучерашње обраћање председника Путина пред Федералном скупштином то и потврђује и да је све урађено да до сукоба не дође. Захарова је подсетила и да сви досадашњи напори и покушаји Русије да позову САД на конструктиван дијалог, нажалост, нису донели резултат, раст војне снаге Русије је гарант мира у свету.
Наводи се да је Путинов портпарол то рекао одговарајући на питање постоје ли чврсти разлози иза тврдњи оних који кажу да је америчка савезна држава Флорида означена као мета руских ракета, пренео је Тасс.
"Нисам (тамо) видео мапу Флориде. Не видим основе за тврдњу да су одређене државе САД тамо коришћене. Никакве мапе нису коришћене", казао је Песков.
Председник САД Доналд Трамп и немачка канцеларка Ангела Меркел изразили су у телефонском разговору забринутост у вези с изјавама руског председника Владимира Путина о новом нуклеарном и другом оружју које је Русија развила или развија.
"Канцеларка и председник забринути су у вези са последњим изјавама председника Русије у вези са развојем наоружања и његовог негативног утицаја по напоре ка међународној контроли оружја", саопштио је портпарол Меркелове Стефен Зајберт, преноси Ројтерс.
Руски председник Владимир Путин изјавио је у говору о стању нације да је Русија тестирала читав низ новог стратешког нуклеарног наоружања које противничка страна није у стању да пресретне.
Поменуо је и подводне дронове велике брзине који имају интерконтинетални домет, нову хиперсоничну интерконтиненталну ракету "Авангард" која лети двадесет пута брже од звука и "удара попут метеора", још једну ракету руског назива "Сармат" коју на Западу зову "Сатана", систем хиперсоничних ракета "Кинжал", као и ласерско оружје.
Ројтерс оцењује да је говор који је Путин одржао пред руском елитом у конференцијској сали у центру Москве био један од његових "најборбенијих" говора последњих година и да је казао да ће напад на било којег савезника Москве бити виђен као напад на саму Русију и на тај напад ће бити одговорено.
Наводи се да је Путин казао да Запад "није успео да спречи напредовање Русије".
"Сада морају да сагледају нову реалност и схвате да нисам блефирао говорећи све ово данас", рекао је Путин.
АП наводи да је руски лидер нагласио да је развој руског новог оружја каквог нема на Западу уследио као одговор на повлачење САД из хладноратовског споразума о забрани ракетних одбрана и америчке напоре у развоју система ракетне одбране.
Истакнуто је и да је Путин казао да су САД игнорисале жалбе Русије. "Нико нас није слушао. Сада нас чујте", поручио је руски председник.
Прочитајте ОВДЕ зашто читаоци западних медија кажу да не треба "изазивати медведа"?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Од Југославије је све почело.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА