Најновије

А ТЕК СТАТУС 6? Руске ракете с лакоћом буше скупи амерички "атомски кишобран"!

Говором о новим супербрзим ракетама руски председник Путин је у четвртак задивио и шокирао само оне који не прате све бржу трку велесила у наоружању. Западне војне дипломате које раде у Москви су одавно послале шифроване депеше о модернизацији и прављењу нових руских ракета.

Руска ракета (Фото: Јутјуб)

Довољно је било само да се пажљиво прати писање руских дневних листова и специјализованих војних издања да би се пуно тога знало. Зато и није чудо што је одмах после Путиновог говора представница Пентагона Дејна Вајт изјавила да амерички народ може бити миран јер је армија САД потпуно припремљена.

Путин на полигону у Плисецку (Фото: Мин. одбране Русије) Руски председник је у говору истакао да његова земља новим ракетама не нарушава ниједан међународни документ. Ако је сачуван постојећи паритет у броју носача атомског оружја и бојевих глава, у чему је онда Москва дошла у предност? Одговор је јасан и прецизан: руске ракете постају знатно брже од америчких пресретача, па могу са лакоћом да избуше скупи амерички ПРО или, како су га давно назвали новинари, "атомски кишобран".
Одавно је Путин рекао, и више пута понављао, да не намерава да прави ПРО попут Американаца, већ ће се "асиметрични одговор" свести на то да ће имати још брже ракете које нико неће моћи да заустави и пресретне. Американци не крију да праве још моћније ракете пресретаче и да планирају да до 2020. модернизују 49 бродова како би могли бити наоружани елементима ПРО. Наравно да на све то Москва мора да има свој одговор. 
Да је Русија успешно одрадила испитивања тешке ракете "сармат", у децембру 2017. је писао "Московски комсомолац", а затим је све то потврдило у јануару 2018. Министарство одбране Русије. Домет нове ракете је 16.000 километара, док је њен претходник "војвода", или како су га звали на Западу "сатана", имао домет од "само" 11.000 километара. Обе те ракете лете на течно гориво. У фази пада "сармат" може из букета бојевих глава да гађа разне циљеве.
Што се тиче "убица бродова и носача авиона", о којем је говорио Путин, он је прављен под називом "статус-6". Тај подводни апарат без посаде је много бржи од било којег брода и скоро је бешуман. О њему се први пут говорило у новембру 2015. године. Експерти тврде да се с таквим оружјем може направити моћни цунами на противничкој обали.

Критичари о говору

Критичари Путиновог наступа наводе да није баш све било јасно из Путинових видео-пројекција и говора, ма колико оне драматично изгледале. Наводи се да се не зна у ком стадијуму развоја се све налази као и да су поједини делови Путиновог говора о новом оружју били контрадикторни, гледајући са стручног становишта.
Супербрза авионска ракета коју су назвали "кинџал" ("бодеж") лети десет пута брже од звука и за трен може погодити важан противнички циљ. Њу су као наоружање већ добили у авио-базама на југу Русије.
А летећи комплекс "авангард" може да долети до другог континента. Његова брзина је већа од 20 махова. Та "ватрена кугла", чија површинска топлота достиже 2.000 степени целзијуса, незадржива је.
У септембру 2015. Американцима је први пут показана руска интерконтинентална ракета РС-26 "рубеж", познатија и као "авангард". Група америчких инспектора је на основу међународног договора посетила Воткински завод у Удмуртији и видела ту много хваљену ракету. Управо ту ракету су већ прозвали "убицом ПРО". Такве ракете ће се лансирати са покретних рампи, а не из бунара. Експерти тврде да Американци треба да лансирају 50 ракета да би пресрели "авангард".
Експерти тврде да су нове руске ракете "јарс" и "авангард" далеко боље од америчких "минитмента-3", које се налазе у базама у Монтани и у Северној Дакоти. Американци већину својих ракета имају на бродовима и у подморницама како би се могли што више приближити противницима.

Забринути двојац

Председник САД Доналд Трамп и немачка канцеларка Ангела Меркел изразили су у петак у телефонском разговору забринутост у вези с изјавама руског председника Владимира Путина о новом нуклеарном и другом оружју које је Русија развила или развија јер то има "негативан утицај по напоре ка међународној контроли оружја".
Што се тиче ласерског оружја, о њему Путин није откривао детаље, али се зна да га је армија добила 2017. године. Није тајна да и Американци развијају своје ласерско оружје.
Путинова презентација војне моћи није имала за циљ да било кога плаши него је само покушај, како је он казао, да се "охладе усијане главе" у САД које мисле да могу да доминирају светом и буду супериорне над свима. Без обзира на огроман војни буџет, Пентагон за сада није у стању да доведе Москву у инфериорни положај.
Путинов говор је и порука руским грађанима који издвајају новац за модернизацију армије. Одмах после Путиновог наступа у Великом мањежу, министар одбране РФ Сергеј Шојгу је с поносом казао да је Русија направила оружје којима је побегла својим западним супарницима "за деценије".
Очигледно је да је Путин хтео да разувери Запад који потцењује руске атомске могућности. Уосталом, сетимо се да је и бивши амерички председник Обама у марту 2014. године говорио да је Русија само "регионална сила чија снага досеже до њених граница". Обама је касније, 2016. у Берлину, у разговору са Ангелом Меркел потпуно променио оцену о Русији и казао да је она војна супердржава. Ако то схвати и садашње америчко руководство, можда ће светске велесиле лакше долазити до компромиса.
Прочитајте ОВДЕ како је Путин објаснио америчкој водитељки шта све може руско оружје?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта све може моћни Статус 6.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА