Најновије

ПОСЛЕ "ШОКАНТНО ДУГЕ" ПАУЗЕ: Трамп се чуо с Меркеловом, хладна тишина је лош знак

Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник САД Доналд Трамп ове недеље су први пут разговарали телефоном после чак више од пет месеци, а дипломате с обе стране Атлантика описују тај период као "шокантно дуг", наводи данас Ројтерс.

Трамп и Меркелова (Фото: Синхуа/Kremlin.ru)

- Петомесечно одсуство комуникације између Меркелове и Трампа указује на изазове с којима се канцеларка суочава ако успе да формира коалициону владу касније овог месеца и, као што немачки званичници наговештавају, покуша да обнови односе с америчким председником - наводи се у анализи.
Меркел, која чврсто верује у блиске трансатлантске везе, била је најпоузданији званичник у Европи за Трампове претходнике - како за Барака Обаму, тако и за Џорџа В. Буша - када су Вашингтон и Берлин руководили решавањем питања глобалне финансијске кризе, припајања Крима Русији и иранског нуклеарног програма. Међутим, однос немачке канцеларке са Трампом је од почетка био хладан и никада се није побољшао, указује британска агенција.
У тренутку јачања трансатлантских тензија поводом трговине, иранског нуклеарног споразума и војних трошкова НАТО-а, неки немачки званичници и аналитичари степе да би личне поделе између самоувереног, импулсивног председника и обазриве, аналитички настројене канцеларке могле да доведу до даљег погоршања билатералних односа.

"Веома лош знак"

Јан Техау, сарадник Немачког Маршаловог фонда у Берлину, описује петомесечну "тишину" између два лидера, пре телефонског разговора који су имали у четвртак, као "веома лош знак", али не сматра да то има икакве везе са политичким застојем у Немачкој, где канцеларка, више од пет месеци након федералних избора, покушава да оформи нову владу.
- То је пре знак да у односима између два лидера нема поверења. Ако немате личне односе између лидера на које се можете ослонити, може бити прилично тешко зауставити силазну спиралу - оцењује овај аналитичар.
Јирген Харт, високи посланик у Хришћанско-демократској унији Ангеле Меркел, каже да два лидера, поготову у стресним временима када је непосредна комуникација потребна, морају разговарати и пронаћи решења.
- Морају имати добре личне и пословне односе - истиче немачки посланик.
Ипак, званичници у немачкој влади умањују значај продуженог ћутања "на радио таласима" између Меркелове и Трампа, указујући да је канцеларка ограничила контакте с многим станим лидерима током вишемесечних мучних коалиционих преговора код куће. Они наглашавају да дијалог између Немачке и САД на нижим нивоима владе остаје снажан.
При том, неки постављају питање да ли иједан страни лидер може да утиче на Трампа, који је у четвртак поново шокирао своје европске савезнике објављујући планове о увођењу тешких тарифа на увезени челик и алуминијум.
- Немачка мора да надокнади вакуум на високом нивоу ангажујући се на другим нивоима - са Конгресом, са државама и цивилним друштвом - каже Томас Матусек, бивши немачки амбасадор у УН и Британији.

"Макрон је превазишао самог себе у покушају да придобије Трампа"

С друге стране, упада у очи контраст између "леденог старта" Меркелове с Трампом и односи који је француски председник Емануел Макрон развио с америчким председником, указује британска агенција уз оцену да је Макрон "превазишао самог себе у покушају да придобије Трампа мешавином мачизма и улагивања".
Већ при првом сусрету прошлог маја, подсећа агенција, њих двојица су имала чувено чврсто и дуго руковање, а два месеца касније Макрион је угостио Трампа поводом прославе Дана пада Бастиље у Паризу и с њим вечерао на Ајфеловој кули.
Идућег месеца Макрон ће, како је најављено, путовати у Вашингтон у прву званичну државну посету једног страног лидера откако је Трамп постао председник почетком прошле године.
У протеклих пет месеци, Макрон и Трамп су седам пута разговарали телефоном, саопштила је Јелисејска палата док је, поређења ради, британска премијерка Тереза Меј с председником САД разговарала четири пута у истом том периоду, према саопштењу Даунинг стрита.
Међутим, како су амерички и немачки званичници потврдили Ројтерсу, до разговора у четвртак Меркел с Трампом није разговарала још од 28. септембра 2017, док је са Обамом и Бушем разговарала - једном недељно.
Ипак, неименовани француски званичник близак Макрону одбацио је идеју да француски председник и Меркел примењују у погледу Трампа координисану тактику "доброг и лошег полицајца", истакавши да канцеларка мора да узме у обзир скептичније немачко јавно мњење.
- Став немачке јавности према Трампу је катастрофалан, и много гневнији него у Француској - објаснио је он.
Поједини немачки званичници сматрају да би се, чим Немачка напокон добије нову владу и сви кабинетски министри буду на својим местима, могао очекивати нови талас посета на релацији Берлин-Вашингтон.
Ипак, већина немачких званичника каже да, за сада, нема планова да Меркел поново оде у Белу кућу где је Трамп игнорисао позиве да се са њом рукује на састанку у Овалном кабинету пре годину дана, а нема ни планова да Трамп посети Немачку, где је последњи пут био прошлог јула у Хамбургу, на самиту Г20.
Прочитајте ОВДЕ зашто Бритaнци а не САД, опет избијају у први план поводом Западног Балкана?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Меркел и Трамп – нема руковања, да ли има разумевања?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА