Најновије

ПУПОВАЦ: Тешко ће у Сабору изгласати "Закон о усташким знамењима"!

Против смо решења о употреби знамења и симбола Хрватских одбрамбених снага које је изнела Комисија, и сасвим сигурно да бисмо били против тога да се то озакони. Када је нешто противуставно, онда не може да буде допуштено. Не може бити изузетака, јер је то нарушавање темеља уставне државе. То је задржавање семена зла усташтва под окриљем људи који су се у овом рату борили за Хрватску.
Овако Милорад Пуповац, председник Српског народног већа у Хрватској и лидер СДСС, одговара на питање да ли би његова странка гласала "против" уколико би се мишљење Већа за суочавање са прошлошћу, изнето пре три дана, преточило у званичан законски предлог и стигло у хрватски Сабор.
- Мишљење Комисије је необавезујуће, премда премијер Андреј Пленковић каже да би то могла да буде основа за доношење закона. Оно што могу да кажем у име своје странке и као посланик јесте да је за нас противуставно да постоје изузеци за коришћење њихових знамења - јасан је Пуповац.
Да ли би без гласова ваших посланика у Сабору ипак постојала већина за усвајање таквог предлога?
- Ако би се приклонили гласови деснице, можда би постојала, али како је и ХНС против оваквог решења, као други партнер у влади, а верујем да би био против њега и један део заступника националних мањина, тешко да би таква одлука била донета.
Чини се да је предлог Комисије поприлично узбуркао духове у Хрватској?
- Расправа је тек почела, и дошло је и до подела између чланова те комисије. Добар део чланова десног усмерења сада пише издвојена мишљења у којима тражи да се забрани петокрака. Први је издвојено мишљење дао ректор Хрватског католочиког универзитета др Жељко Тањић, а остали се придружују.
Шта је суштина њихових замерки око употребе петокраке?
- Идеја је да је то борба против свих тоталитаризама, да се не може само забрањивати усташтво, него да се мора забрањивати и комунизам. Спорно им је што у исти кош није стрпан и комунизам са усташтвом и фашизмом. Расправа креће, и како ће се завршити, и шта ће бити са мишљењем комисије, овог тренутка не може да се каже са сигурношћу.
Због чега је мишљење већа које је радило читаву годину на крају испало конфузно?
- То је рукопис једне памети која је, нажалост, и до сада тако функционисала. Слична ствар била је и са мишљењем око употребе ћирилице у Вуковару. То је врста уставне школе која са Уставом као таквим нема много везе. То је као да устав разумете као шведски сто, па са њега узмете мало једне, па мало друге хране, искомбинујете и прогласите да то све може да иде заједно, а не може.
Прочитајте ОВДЕ какав се то крвави сценарио може догодити у Српској?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милорад Пуповац о домовинском рату и бранитељима, завладао мук у Сабору!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА