Најновије

РАЗЉУТИО СВЕ: Трампов трговински рат пуцањ у сопствену ногу?

Од објављивања одлуке америчког председника Доналда Трампа да уведе високе царине на увоз челика и алуминијума, светска економија је на опрезу. Најављене мере разљутиле су америчке савезнике, Европска унија и Кина су најавиле контрамере, а светске берзе су у паду.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Какве би ефекте најављене мере могле да имају по америчку економију и да ли је свет на прагу трговинског рата, анализира CNN-ов новинар Том Форман.
Бројеви показују да Сједињне Државе увозе око трећине челика и више од 90 одсто алуминијума који користе. Предложене царинске мере повећаће трошкове увоза за 10, односно 25 одсто. Увећану цену мораће да плате страни произвођачи који челик и алуминујум извозе у Америку.
Да, уколико се њима повећа цена извоза, то би могло да помогне америчким произвођачима да постану конкурентнији на тражишту, посебно зато што се већ годинама жале на нефер трговинску размену. Али шта ће се десити са свим компанијама које користе те две сировине за даљу производњу - произвођачи аутомобила, авиона, беле технике, лименки? Шта ће бити са њима?
Сада ће бити суочене са другачијим ланцем снабдевања - можда ће бити несташица, можда ће бити инфлације, што би могло да утиче на много људи запослених у индустрији. Процена је да 80 пута више људи ради у индустријама које се баве прерадом алуминијума и челика него што их ради у производњи тих сировина. Ти људи сада би могли да се суоче са неизвесним платама, неизвесним радним сатима и радним местима.
Да и не помињемо како би све могло да утиче на потрошаче - процене кажу да би цена појединих производа могла да скочи за 50 одсто. То не можемо тачно да знамо, али јесте извесно да ће се тржиште променити.
Ево још једног питања - какве ће ефекте најављене мере имати на трговинску размену? Зависи од земље до земље и од тога како ће мере бити примењене - још не знамо детаље. САД челик и ауминијум највише увози из Канаде, потом Бразила, Јужне Кореје, Мексика, Русије итд.
Знате ли ко није у првих десет земаља? Кина - земља који председник Трамп оптужује за дугогодишњу нефер трговинску размену. То је земља за коју председник Трамп каже да мора бити кажњена. Ипак, нове мере ће прво утицати на бројне традиционалне савезнике САД и сасвим могуће изазвати трговински рат, са веома неизвесним исходом.
Прочитајте ОВДЕ зашто информације о атентату у РС треба схватити крајње озбиљно?
Извор: CNN

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америка у страху од Русије и Кине.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА