Најновије

ЕПИЛОГ БЕОГРАДСКИХ ИЗБОРА: Смрт странака или "важно је имати презиме од пет слова"

Одборнике у Старом двору након избора у престоници Србије имаће четири листе, а три повезује иста ствар - јаки лидери и одсуство страначке иконографије.

Скупштина града (Фото: Јутјуб)

Како се често могло чути у јавности, београдски избори били су први после неколико година на којима опозиција има шансу. Ипак, већ 45 минута након затварања биралишта било је готово јасно да је тим Александра Вучића пред још једном убедљивом победом и изборна ноћ је без много драме била готова већ око 23 часа.
Према подацима ГИК, победничка листа је освојила 44,99 одсто гласова, а следе листа окупљена око бившег градоначелника Драгана Ђиласа са 18,93 одсто, председник Општине Нови Београд Александар Шапић са 9,01 и коалиција СПС-ЈС са 6,13 одсто. 
Када се ти проценти преведу у људе, листа око Александра Вучића освојила је 366.000 гласова, листа око Драгана Ђиласа 154.000, за Александра Шапића гласало је 73.000 Београђана, док је коалиција СПС и ЈС привукла 50.000 гласача. 
Оно што се може приметити јесте одсуство страначких кадрова, али и мотива, код тих листа, изузев код коалиције социјалиста и Палме. 
Кампања напредњака се фокусирала на лидера странке и председника Србије Александра Вучића и кандидатуру нестраначких, јавних личности из различитих сфера јавног живота, што се испоставило као победничка стратегија. Рачуна о томе шта је тачно у фокусу водило се у сваком сегменту, од имена листе до билборда, па је тако пуно име странке, али и обичан испис "СНС", било немогуће наћи у било ком тренутку кампање. 
Бивши градоначелник и лидер ДС Драган Ђилас се недавно вратио у политику, а добио је подршку условно речено "новајлија" на сцени, односно играча који немају јаку политичку инфраструктуру - Покрета слободних грађана и Народне партије. Тешко је израчунати ко је колико гласова донео, с обзиром на пад у односу на председничке изборе где су Саша Јанковић и Вук Јеремић одвојено узели око 280.000 гласова у Београду, али је јасно да је Ђиласова листа покупила гласове тзв. "грађанског Београда". На другој страни, досадашњи стожер ДС је добио само 2,5 одсто гласова. 
На трећем месту је Александар Шапић, који је апсолутно сам изнео своју кампању. Није било чак ни "броја два" у јавности, а Шапић иза себе нема странку, нити му је очигледно потребна. 
Докторанд на Факултету политичких наука Бобан Стојановић за Б92.нет каже да те четири листе имају доста личности - све су изразито лидерске, а у шали каже да чак и сви лидери имају презиме од пет слова (Вучић, Ђилас, Шапић, Дачић, Антић). 
Како каже, Српска напредна странка је изашла са нестраначким личностима, неколико људи из актуелне градске власти и Вучићем, али "СНС јесте Вучић". 
“Лидерске листе су прешле цензус, сви други не. Једино СРС није прешла цензус, иако је Шешељ имао изразито лидерску кампању са својим именом у називу листе. ДЈБ и Двери нису имали лидера који је све носио, ДСС мање-више јесте, али они су одавно на маргини“, истиче Стојановић. 
Један од главних утисака београдских избора јесте и велики пад Демократске странке која је освојила тек нешто више од 2%, а пре десетак година имала је власт у читавој земљи, као и више градоначелника Београда међу којима су и Зоран Ђинђић и Ненад Богдановић. 
“ДС има солидну инфраструктуру, али верујем да у Београду имају већи број чланова него што су узели гласова. Очигледно је да је чак и њихово чланство поделило гласове код Ђиласа и Шапића. ДС има озбиљан идентитетски проблем. Ђилас је ту стара прича, а очигледно је да је период његове владавине у Београду остао у добром сећању великом броју бирача. Тај период је нешто најбоље што је ДС приказала током своје владавине, резултати то показују“, оцењује Стојановић. 
Поред Демократске странке на политичкој маргини нашли су се и СРС, ЛДП, као и Бели без покрета "Само јако" који је само годину дана раније на председничким изборима привукао 340.000 гласова. Са друге странке, Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" освојила је сасвим солидних 3,5% ако у обзир узмемо то могућности које су имали у кампањи. Опет, реч је о инцијативи, не странци (само без јаког лидера). 
Имајући све то у виду, аналитичар Ђорђе Вукадиновић је након објављивања резултата за Прву изјавио да београдски избори представљају “крај неких лидера и крај неких странака“. 
Како каже, у Србији ће се у наредном периоду успоставити нова политичка консталација.
Прочитајте ОВДЕ где ће се поновити избори због неправилности и која странка има шансе овог пута?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бакић: Београдске теме запостављене на изборима.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА