Најновије

ЉАЈИЋ: Сутра уводимо контрамере Македонији! Ево колико губимо месечно!

Скопље показало потпуно неразумевање у разговорима о брашну, и од сутра ће бити уведене контрамере Македонији, изјавио је министар трговине Расим Љајић за Данас.

Расим Љајић (Фото: Јутјуб)

Први пут ове али већ 13 пута у последњих седам година, Србија и Македонија су у спору због брашна.
Македонске власти су пре две недеље увеле мере којима је отежан извоз брашна из Србије. Због тога извозници брашна траже да влада Србије што пре реагује контрамерама.
Иако је Влада Србије покушавала да ово питање ипак реши разговорима изгледа да је томе дошао крај каже министар трговине Расим Љајић и најављује контрамере.
"Не можемо више да чекамо. Осим куповине времена, са њихове стране нисмо видели никакаву спремност за решавање проблема", рекао је Љајић за Блиц.
Он истиче да је ово 13. пут у последњих седам година да се спори са Македонијом о брашну. Извозници тврде да због тога губе око 200 хиљада евра месечно.
Власти у Скопљу пре две недеље одлучиле су да се брашно из Србије убудуће шаље у Македонију без македонских акцизних маркица које се добијају тек после фитосанитарног прегледа. То може да траје и цео месец.
Власти у Скопљу тврде да је ова мера уведена због тога што брашно из Србије заврши код малих пекара у Македонији а домаће власти то не могу да контролишу те да се брашно са македонским акцизним маркицана налепљаним у Србији продаје на Косову.
Љајић је за Блиц изјавио да предложено решење које би значило да српске власти контролише маркице у Србији а македонске на својој територији и да инспекције размењују податке и информације.
Предлог није прихваћен а изостао је одговорајући контрапредлог и Влада Србије одлучила је да сутра почне примена контрамера према македонским увозницима, рекао је министар Љајић.
Прочитајте ОВДЕ како Републичко тужилаштво штити уговор "Београд на води", а на штету престонице?
Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто је дошло до погоршања односа Македоније и Србије?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА