Најновије

Како СПС успева да буде најжилавија странка у Србији?

Социјалистичка партија Србије преживела је још једне изборе и потврдила епитет убедљиво најжилавије странке у Србији, пошто на политичкој сцени опстаје од кад је вишестраначја у новијој историји.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

Практично пуних 30 година СПС је значајан политички чинилац на овом поднебљу, а за то време само држава је променила три имена и облика, а појавило се и нестало на десетине партија. Тако је и сада, након локалних избора у Београду, када су некадашњи велики такмаци, али и партнери социјалиста далеко испод цензуса. СПС је са 6,2 одсто гласова једна од тек четири листе која ће имати одборнике у Београду, а уз СНС једина парламентарна странка која ће се наћи у градској скупштини. Истине ради, социјалисти су, у односу на локалне изборе 2014. године, изгубили скоро половину гласова у престоници, али опет их то није избрисало из политичког живота Београда.
Лидер СПС-а Ивица Дачић тврди да социјалисти увек пронађу адекватан одговор на политичку ситуацију.
- И ово су били изузетно тешки избори, који нису за нас најважнији јер су локални, и ми нисмо фаворити, и нисам ја као лидер био кандидат већ Антић, и нестраначке листе су ударале на нас. На пример, пре две године на Новом Београду у исто време на парламентарним изборима наша листа имала је скоро 10.000 гласова, а за локалне 5.200 због Шапића. Хоћу да кажем да ово није наш репрезентативан резултат, он би био много виши на парламентарним изборима, као што је у Аранђеловцу био 12 одсто - наглашава Дачић.
Потпреседник социјалиста Бранко Ружић истиче да је СПС последња традиционална политичка партија у Србији која “још увек представља незаобилазан фактор у трасирању политика и утицању на друштвене процесе на добробит грађана наше државе.”
- Свакако смо очекивали резултат изнад седам одсто, али је важно и драгоцено да смо у утакмици где су СНС, као наш стратешки партнер, и читава опозиција били оштро конфронтирани, успели не само да будемо лагодно изнад цензуса већ и да очувамо темеље странке у Београду. СПС, заједно са Јединственом Србијом у Србији стоји на више од 10 одсто поверења грађана и оно што очекујем у конгресној години је да окупимо све потенцијале и свакако иновирамо кадрове, политике и оперативни рад како би свој таленат и снагу да се адаптирамо новонасталим околностима унапредили за будуће политичке изазове. Стратешка државотворна сарадња са СНС није и не може бити опасност, већ квалитет, а идентитет црвеног СПС неће бити угрожен уколико будемо истрајавали на нашим изворним принципима прилагођеним модерним временима - наглашава Ружић.
Пројектни директор ЦЕСИД-а Иво Чоловић слаже се да је СПС традиционално јака партија.
- Ради се о странци која има кадрове још из времена комунизма и људе који знају да се понашају као партија и ван изборних процеса. Ипак, за четири године изгубили су половину бирача у Београду, а то је последица чињенице да су у сенци СНС-а. Прошле године СПС први пут није имао председничког кандидата. Иначе, према нашим проценама, СПС до последњег тренутка изборне кампање није био сигуран да ће прећи цензус па је зато последњих дана лидер Ивица Дачић био веома активан - каже Чоловић.

Стојановић: Знају да васкрсну и буду тас на ваги

Политички аналитичар Бобан Стојановић сматра да је тајна дуговечности СПС-а у добро организованој странци, развијеној инфраструктури и дисциплинованим традиционалним бирачима.
- Реч је махом о старијим бирачима, пензионерима, иако је ПУПС прешао код СНС-а, али и млађим гласачима леве оријентације. Иако су изгубили солидан број гласова, социјалисти су још једном доказали да знају да васкрсну, а у прошлости су показали да умеју и да промене политику - објашњава Стојановић.
Прчитајте ОВДЕ зашто је важно за београдске изборе било имати презиме од пет слова?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ивица Дачић - Претпостављам да је мој син гласао за мене.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА