Најновије

Пентагон „разочаран“ Путиновом објавом о новом нуклеарном одвраћању

Високи званичници Пентагона су саопштили америчким законодавцима да су "разочарани" Путиновим јавним прогласом о ракетним способностима Русије без премца, жалећи се да ће их користити како би даље "застрашивали" САД и њихове савезнике.

Путин (Фото: РИА)

"Мислим да изјаве руског председника Путина, нису изненађујуће, али су биле ипак разочаравајуће. Иако смо били свесни развоја руских способности и посматрајући са забринутошћу неке од развоја који су се десили у погледу рускe доктрине и програма вежбања, ипак је разочаравајуће што се види да је председник Руске Федерације изабрао да ове могућности укаже на на начин који је он учинио", изјавио је подсекретар за одбрану Џон Руд у Подкомитету за стратешке снаге у Представничком дому током дискусије о ставу Стратешких снага САД и фискалној 2019. години.
Командант Стратешке команде САД, генерал Џон Хајтен, додао је да "Путинове изјаве нису изненађујуће и да само појачавају обавезу Русије да развије оружје осмишљено да застраши и присили САД и њене савезнике ".
Прошле недеље је председник Владимир Путин саопштио да је Русија развила шест нових стратешких система нуклеарног наоружања, укључујући крстареће ракете на нуклеарни погон са неограниченим дометом, интерконтиненталне подводне беспилотне дронове и хиперсоничне пројкетиле дизајниране да неутралишу све стране капацитете намењене за подривање раније застарелог руског нуклеарног одвраћања.
Путин је нагласио да је Русија више пута понудила компромис, као и да никада није правила тајну о својој одлуци да одржи баланс у суочавању са ширењем НАТО-а и растућим могућностима ПРО система САД - још од времена једностраног повлачења Џорџа В. Буша из Споразума о Антибалистичкој ракетној претњи из 2002. године.
"Ове могућности су очигледно биле у развоју већ дуже време. Председник Путин је говорио о њиховој зрелости. Оне очигледно нису биле развијена у последњих неколико месеци или прошле године", признао је Руд.
Руд је међутим, још једном поновио мантру Вашингтона да амерички системи противракетне одбране никада није имао за циљ да неутралише ни руски ни кинески стратешки нуклеарни арсенал. "То није био наш фокус и развијене могућности нам не омогућавају да то урадимо", истакао је он.
Истовремено, званичник Пентагона умиривао је законодавце да САД још увек имају довољно нуклеарне и конвенционалне моћи да се супротставе "ревизионистичким силама које покушавају  да преобликују светски поредак и да мењају територијалне границе".
Генерал Џон Хајтен се сложио са Рудовом проценом, али је упозорио да без великих инвестиција постојећи амерички арсенал може подржати само доктрину "узајамно сигурног уништења".
"Ништа не могу учинити, осим великог напада на нашу земљу, а да ми нећемо имати могућности да одговоримо", објаснио је Хајтен. "Али морамо да модернизујемо ове способности јер 10-12 година од сада, све могућности са којима радимо данас ће доћи до краја радног века", додао је он.
Путин је рекао да је Вашингтон изазвао нову трку у наоружању, нагласивши да се све што Русија ради на јачању своје одбране налази у оквиру постојећих споразума о контроли наоружања и да Москва "никада није имала планове да искористи тај потенцијал за офанзиву - а камоли агресивне циљеве".
САА гомила трупе на Еуфрату, да ли следи напад на нафтна поља прочитајте ОВДЕ.
Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА