Најновије

"ЗЛОУПОТРЕБЉЕН": Ево шта је још СПЦ рекла о Иринејевим речима

Српска православна црква саопштила је да изјава патријарха српског Иринеја, објављена у данашњем Куриру, не одговара садржини разговора.

Патријаршија у Београду (Фото: Јутјуб)

Из, како се наводи, свеукупног контекста је посебно "оштро" истргнута конструкција која се нашла на насловној страни.
Курир је, наиме, пренео да је патријарх Иринеј поручио да подржава идеју да се званичном имену Српска православна црква придода одредница Пећка патријаршија, али и да се он неће преселити на Косово. 
Патријарх Иринеј је, наводи се у саопштењу СПЦ, говорио искључиво о значају Пећке патријаршије као древног историјског седишта Српске православне цркве, и о Београду као њеном администратаивном седишту. 
Коментаришући могућност да будући поглавари Српске цркве имају седиште у Пећи, патријарх, како се наводи, ниједном речју није поменуо себе, нити је о томе уопште било говора. 
Формулације које су се нашле на насловној страни ових новина "Нећу да се селим на Косово" и „Тражићу да Патријарха бирамо као и до сада а не двотрећинском већином“, такође не одговарају садржини разговора, нити одражавају лични став патријарха, већ је реч о, како се наводи, резултату новинарске жеље да се изговореним речима придода "другачији, сензационалнији, смисао", стоји у саопштењу.. 
"О томе најбоље говори и чињеница да ове имагинарне изјаве, искоришћене за медијски атрактивну најаву, нема чак ни у тексту који је објављен на страни шест ових новина. Ово сведочи и о тенденциозној намери да се кривотвори истина", поручују из СПЦ и додају да овакав манир којим се "неистинито и сензационалистички" преносе изјаве патријарха Иринеја наносе велику штету његовом угледу и угледу СПЦ.
Прочитајте ОВДЕ шта је све патријарх Иринеј изјавио.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта кажу историчари о промени имена СПЦ у Пећка патријаршија.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА