Најновије

СРБИЈА И ХРВАТСКА СЕ ДОГОВОРИЛЕ: Ево шта је све планирано у реконструкцији пруге Београд-Загреб

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписала је данас са министром мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олегом Бутковићем Меморандум о сарадњи на унапређењу железничког саобраћаја, који предвиђа заједничку реконструкцију пруге Београд-Загреб.

Пруга Београд-Шид (Фото: Јутјуб)

Меморандум је потписан у Палати Србија у присуству министарке за европске интеграције Србије Јандранке Јоксимовић.
Пруга је дуга 412 километара и реконструкцијом ће путовање возом на тој релацији бити смањено са садашњих седам и по сати на нешто више од три сата.
Председници Србије и Хрватске Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић су у фебруару у Загребу разговарали о реконструкцији те пруге, након чега су ресорна министарства договорила потписивање Меморандума. То је први резултат посете председника Србије Вучића Хрватској.
Меморандум предвиђа сарадњу на модернизацији железничке инфраструктуре, олакшавање поступака на железничким граничним прелазима између две државе, као и заједнички наступ према ЕУ фондовима и другим међународним институцијама у вези са модернизацијом пруге Београд-Загреб, на Коридору 10.
Део пруге кроз Србију је дуг 116 км и према подацима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који су достављени Танјугу, планирана је реконструкција оба колосека на целој деоници Голубинци-Шид, односно до границе са Хрватском, као и модернизација дела од Руме до Шида.
Михајловић изјавила је да је Србија финансијски стабилна држава и да ће моћи да поднесе терет реконструкције и изградње железничке пруге Београд-Загреб, који ће српску страну коштати 250 милиона евра.
Према речима њеног колеге, министра инфраструктуре Хрватске Олега Бутковића, хрватску страну ће тај пројект коштати милијарду евра, па Загреб рачуна на европско суфинансирање у том пројекту од 85 одсто.
Прочитајте ОВДЕ какве је то тужбе против Хрватске поднела Европска комисија?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Михајловић о реконструкцији пруге Београд - Загреб.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА