Најновије

ИСТОЧНА ГУТА ПОЦЕПАНА НА ДВА ДЕЛА: На северу траже преговоре, јужни део призива војну интервенцију Запада! (ВИДЕО/МАПА)

Предвођене Тигровим снагама и уз снажну подршку руског ратног ваздухоповства, јединице Сиријске арапске армије (САА) успешно су данас окончале другу фазу офанзиве "Челик Дамаска", која за циљ има коначно ослобођење дугогодишњег џихадистичког упоришта на истоку Дамаска - Источне Гуте.

Нова победа САА на истоку Дамаска (Илустрација: Правда)

Ослобођењем Мудајре и сусретом са саборцима код базе моторизоване бригаде у Харасти, Тигрове снаге су поцепале територију под контролом џихадиста у Источној Гути на два дела. Погледајте како је изгледао сусрет две јединице САА, које су се до пре само петнаестак дана налазиле на супротним крајевима некада неприкосновеног џихадистичког упоришта:
Бројни сиријски медији директно су извештавали о пробоју до базе у Харасти: Сада су за ослобађање преостала још два дела Источне Гуте: дистрикт Думе на северу, који је под контролом Џејш ал Ислама и јужни део са неколико урбаних центара, међу којима су и Џобар и Ајн Тарма, око којих су се током претходних годину дана водиле неке од најкрвавијих битака у Сиријском рату, а које контролишу џихадисти Нусра фронта (ХТШ), Ахрар ал Шама и Фајлак Рахмана.
Према наводима сиријских медија, за очекивати је кратку паузу у даљим операцијама, пошто су окончањем друге фазе операције, џихадисти Џејш ал Ислама пристали на преговоре под окриљем Руског центра за помирење зараћених страна у Сирији, па је могућност мирне предаје Думе постало реалније него икада. Претходне мировне преговоре саботирали су Нусра фронт и њој лојалне организације, које су сада изоловане у јужним областима Источне Гуте.

Интересантно је да су истог тренутка када су сиријске снаге објавиле да је операција цепања окупираних територија успешно окончана, западни медији, овај пут предвођени катарском Ал Џазиром, интензивирали извештаје о наводним нападима гасом хлорином и то у једном од јужних убаних центара Ирбину. Од почетка операције "Челик Дамаска" запдедији више пута су извештавали о наводним хемијским нападима у Источној Гути, али под будним оком Русије, чак ни САД и њени савезници нису успели да ове извештаје преточе у ваљани повод за нове војне ударе на сиријске снаге у Дамаску. За сада, нема разлога да се и овај покушај манипулације западним јавним мњењем заврши ишта другачије. Данас је изведен и нови напад на руску ваздухопловну базу Хмејмим. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА