Најновије

ШТА СЕ ВАЉА ИЗА БРДА: Да ли је због овога Трамп поставио Помпеа?

Директор америчке Централне обавештајне агенције Мајк Помпео, кога је председник САД Доналд Трамп данас најавио као новог државног секретара уместо Рекса Тилерсона, важи за једног од најратоборнијих гласова у погледу Северне Кореје међу Трамповим најближим сарадницима.

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

Помпео (54), који редовно извештава Трампа о обавештајним питањима, минимализовао је значај размера руског мешања у америчке председничке изборе 2016, истакавши да Москва деценијама настоји да утиче на изборе у САД, наводи Ројтерс.
У фебруару, Помпео је бранио разговоре које је тог месеца у седишту ЦИА-е имао с руским обавештајним шефовима.
Као и Трамп, Помпео је отворени критичар Ирана и позива на одбацивање споразума из 2015. којим су Техерану ублажене санкције у замену за ограничење иранског нуклеарног програма, а у октобру је рекао да се Иран „немилосрдно трка за превласт у региону”.
На челу ЦИА-е, Помпео је подржао америчку владу у темељном прикупању података о комуникацијама Американаца.
У ауторском чланку објављеном 2016, позвао је на сакупљање „података о подацима” у вези с телефонским комуникацијама у САД и комбиновање тих података са информацијама о финансијама и начину живота како би се оформила јединствена база података.
Пре него што је у јануару дошао на чело ЦИА-е, Помпео је био конзервативни републикански члан Представничког дома из Канзаса.
Иначе, Помпео је пензионисани официр америчке копнене војске, а дипломирао је на Војној академији САД у Вест Поинту и на Правном факултету Универзитета Харвард, наводи британска агенција.
Трамп је данас објавио да ће нови државни секретар бити шеф ЦИА Мајк Помпео, а да на његово место долази Ђина Хаспел.
„Мајк Помпео, директор ЦИА, постаће наш нови државни секретар. Он ће одрадити фантастичан посао. Хвала Рекс Тилерсону за његову службу. Ђина Хаспел постаће нови директор ЦИА и прва жена на том месту. Честитке свима”, написао је Трамп на Твитеру. 
Прочитајте ОВДЕ каква је руска реакција на ову смену?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Помпео је пре неколико дана, уочи нове дужности, рекао да ће САД према С. Кореји наставити притиске.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА