Најновије

Америка прети, али Београд одбија Тачијеву војску!

Београд и Срби у нашој јужној покрајини неће пристати на формирање такозване војске Косова и директно кршење Резолуције 1244 УН, без обзира на то што се као покровитељ тог опасног сценарија појављује Америка.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Овако власти у централној Србији одговарају на опасне планове САД, које је у понедељак у Приштини открио Вес Мичел, помоћник државног секретара за Европу и Евроазију, који се у Београду састаје и са српским државним врхом.
На првој станици своје "балканске турнеје", Мичел је, уз широк осмех и чврст стисак руке Хашиму Тачију, поручио да нико не може да има право вета на трансформацију КБС у оружане снаге и да ће Америка наставити да подржава овај процес. То је директна претња Србима на Косову, која би могла да угрози крхку стабилност целог подручја.
Нервоза Вашингтона резултат је "пат позиције" у којој се већ дуже налазе њихови албански штићеници. Наиме, влада у Приштини нема потребну подршку мањина у парламенту, пре свега Срба, за формирање војске, односно двотрећинску већину за измену Устава. Другим речима, потребно је да најмање четири српска посланика (од 10 са Српске листе) гласају - "за". А то је неоствариво.
Српска листа до сада је више пута наглашавала јасан став по питању војске Косова, а то је да је једина легална и легитимна оружана сила на овом простору, по Резолуцији УН 1244 - Кфор, који је на територију КиМ дошао после добијене сагласности из Београда.
Министар одбране Александар Вулин такође се позива на Резолуцију 1244.
- На КиМ нема друге оружане силе осим Кфора. Међународна заједница је на КиМ дошла вољом СБ УН и докле год је тако мора се поштовати Резолуција 1244. Насилно стварање тзв. војске Косова било би кршење Резолуције и изазвало би несагледиве последице по систем УН и међународног права. За Србију је стварање илегалне оружане силе неприхватљиво и представља претњу по мир и стабилност Балкана - каже Вулин за "Новости".
И шеф НАТО Јенс Столтенберг у више наврата је упозоравао Приштину да "косовска војска" не може да се уводи "на мала врата", кроз некакве измене Закона о КБС, већ искључиво мора да иде кроз промене Устава, и уз обавезне консултације са Београдом.
За Милована Дрецуна, председника скупштинског Одбора за КиМ, поруке Мичела само су још један доказ да иза пројекта трансформације КБС у "косовску војску" стоје САД и НАТО:
- Они су дириговали и стварањем инфраструктуре КБС, тренирањем њиховог командног кадра, наоружавањем... Вашингтон се до сада противио томе да се до "косовске војске" дође пречицом, али сада очигледно заузима тврђи став, шаљући поруку и Београду и Србима на КиМ да овај пројекат нико не сме да осујети.
Генерал у пензији Радован Радиновић каже да Вашингтон убрзавањем приче око "косовске војске" жели да заокружи своје војно присуство у региону, али и косовску независност.
У том контексту могу се посматрати и кључне поруке које је Мичел данас послао из Скопља, где се пре доласка у Београд срео са премијером Зораном Заевим. Амерички званичник рекао је да су врата НАТО отворена за Македонију.
Мичел је вечерас, разговором са шефом дипломатије Ивицом Дачићем, започео посету Београду, а за среду су планирани сусрети са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.
Уочи Мичелове посете појавиле су се информације да би он у Београду могао да начне причу о "америчком пакету" за Косово, иза којег се потенцијално крије захтев да Србија дозволи чланство Приштине у УН, а да заузврат добије ЗСО са ширим извршним овлашћењима и убрзан пут у ЕУ.

Расуло у Парламенту

Редовна седница косовског парламента, на чијем дневном реду је био Споразум о демаркацији са Црном Гором, прекинута је данас, након што су посланици опозиционих странака - Демократског савеза Косова и покрета Самоопредељење напустили седницу. Председник Скупштине Кадри Весељи одржао је седницу Председништва, а потом саопштио да у "датим околностима није могуће наставити седницу". Косовски парламент, наиме, више не може да обезбеди кворум ни за редовна заседања, за шта је потребно више од половине посланика, док је за ратификацију демаркације потребна двотрећинска већина.
Прочитајте ОВДЕ ко је рекао да је Мичел дошао да уручи ултиматум Србији и стави нам нож под грло?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

За формирање војске Косова потребне уставне промене.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА