Најновије

ПОСАО СА ОТПАДОМ УНОСАН БИЗНИС: Србија служи као сметлиште!

Вишедеценијско непостојање адекватних казни и лоше, готово никакве контроле инспекција, довеле су да Србија постане сметлиште и остава за опасан отпад! Отуда су полиција и тужилаштво прекјуче у Панчеву и Баваништу пронашле више од 100 тона опасног отпада који је складиштила фирма "Еко 21", која је прошле године остала без дозволе за обављање овог посла. Нажалост, ово није једини пример, јер је посао са отпадом један од уноснијих бизниса.

Опасан отпад у Србији (Фото: Јутјуб)

Како је казао министар заштите животне средине Горан Триван, ово је скандалозан начин опхођења према сопственој држави и грађанима, а проблем решавања опасног отпада траје више година. Министар је најавио и да ће преиспитати рад свих предузећа која имају дозволе за управљање отпадом, јер се добар део њих не придржава прописа.
Министарство животне средине крајем 2016. године одузело је интегралну дозволу за сакупљање и транспорт опасног отпада и третман опасног отпада у мобилном постројењу у селу Добрица, код Алибунара, фирми "Еко 21". Власнику предузећа "Еко 21" Љубомиру Милићевићу, тада је забрањен даљи пријем и третман опасног отпада, и био је у обавези да примени обавезне мере заштите животне средине и здравља људи.
Неколико месеци касније, покрајинска инспекција, фирми "Еко 21", одузела је појединачну дозволу за рад, због наводног кршења закона у складиштењу опасног отпада, јер су то радили на неадекватан начин. Инспекција је тада пронашла 107,89 тона опасног отпада у складишту фирме "Еко 21". Њима је одузета дозвола за ремедијацију. Власник је тада, за "Новости", казао да иза свега тога стоји намештени тендер, на којем је његова фирма учествовала 2016.
И док надлежни сада чекају анализе отпада који је прекјуче пронађен на три локације, две у Панчеву, од којих је једна у дворишту стамбене куће, где је насељено место, и једне у Баваништу, прве процене су да се у бурадима налазе остаци пестицида, индустријска уља и битумен. Власник компаније, како су прекјуче надлежни рекли, није у земљи.
Досад су подигнуте две оптужнице за еколошки акцидент и непрописно одлагање опасног отпада у Обреновцу. Казне су, како сматра министар Триван, благе, а предвиђају од шест месеци до пет година затвора.

Брнабић: Решавамо проблем

Појављивање локација са опасним отпадом говори само у прилог чињеници да је тај проблем коначно почео да се решава, изјавила је у уторак председница Владе Ана Брнабић.
- Опасни отпад није од јуче, или пре годину или две. Он се гомилао годинама и годинама. Ми као влада коначно са осталим институцијама и надлежним службама радимо на откривању опасног отпада, инспекције су никада активније и долазимо до тога да то коначно испливава као проблем. Наравно, самим тим, то ћемо кренути и кренули смо да решавамо - рекла је Брнабићева новинарима.
Прочитајте ОВДЕ за колико новца месечно ради просечан Србин?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Обреновац је једно од подручја где се највише скуља опасан отпад.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА