Најновије

РАТ ЗБОГ ТРОВАЊА РУСКОГ ШПИЈУНА! Москва упозорила: Британија не би смела да нам прети, имамо нуклеарну бомбу!

Британија не би смела да прети Русији, која има атомску бомбу, поручио је Кремљ након што је шефица владе у Лондону Тереза Меј оптужила Москву за тровање двоструког руско-британског агента Сергеја Скрипала (66) и његове ћерке Јулије (33).

Путин (Фото: кремлин.ру)

Русија, која све време негира умешаност у инцидент, упозорила је да ће одговорити на било какве британске мере против Москве.

Не дају узорак Москви

Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова упитала је Британце шта су умислили да су, након што је Мејова дала ултиматум Москви да до уторка у поноћ објасни трагове руског нервног агенса "новичок" наводно нађене код отрованог шпијуна.
- Коме ви дајете ултиматуме? Не би требало да претите великој нуклеарној сили - рекла је Захарова.
Москва је одбила да одговори на британски ултиматум све док не буде добила узорке хемијске супстанце коју су британски истражитељи наводно нашли код Скрипалових. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров истакао је да ће се његова земља понашати у складу са међународним прописима.
- Од Лондона нисмо добили званичан захтев ни за шта. Према правилима Конвенције о хемијском оружју(CWC), Британија је обавезна да спроведе заједничку истрагу о инциденту. Чим смо чули спекулације да је Скрипал отрован руским нервним агенсом, одмах смо званично тражили да добијемо приступ узорку како би га наши експерти тестирали. Међутим, нису нам дали - навео је Лавров.
Он је додао да ће Москва одговорити Британији у року од десет дана након добијања званичног захтева, што је у складу са правилима CWC.
- Британија је изабрала тактику према којој су оптужбе важније од доказа, али то им неће успети. Лондон стално покушава да обмане међународну заједницу о овом случају. Оптужбе су очигледно њихов крунски доказ - истакао је Лавров и још једном поновио да Русија нема никакве везе са тровањем шпијуна.
Осим тога, руска амбасада у Британији поручила је да Лондон треба да буде свестан последица својих поступака.
- На сваку претњу казненим мерама Русија ће одговорити - саопштила је амбасада и додала да Британија очигледно преко овог инцидента покушава да дискредитује Русију.

И даље у тешком стању

Подсетимо, Сергеј Скрипал, бивши руски војни обавештајац, који је Британцима 90-их одавао руске државне тајне, осуђен је 2006. у Москви на 13 година робије због издаје. Аболиран је 2010, кад је са још три двострука агента из Русије замењен за 10 руских шпијуна ухапшених у Америци. Тада се преселио у Британију и настанио у енглеском граду Салсберију. Са ћерком Јулијом нађен је у недељу 4. марта на клупи у центру града након ручка у оближњем италијанском ресторану "Зизи". Пролазници су затекли Јулију без свести, док је Сергеј махао рукама и изгледао дрогирано. Превезени су у болницу, где се и даље налазе у тешком стању.


Протерују 23 руских дипломата из Британије

Британска премијерка Тереза Меј је саопштила да ће протерати 23 руских дипломата и да ће прекинути све дипломатске везе са високим руским званичницима. Она је навела да дипломате имају недељу дана да напусте Велику Британију.
Мејова сматра да је Русија показала презир према британској жељи да Москва објасни покушај убиства Скрипалових.
- То представља незаконито коришћење силе - истакла је британска премијерка.
Мејова је најавила и да ће замрзнути руску имовину у Британији која може да науди националној безбедности. Она, међутим, није навела о каквој је имовини реч. Такође је рекла да ће затражити од краљевске породице да не присуствује Светском фудбалском првенству, које у јуну почиње у Русији.
Осим тога, Мејова је затражила ванредну седницу Савета безбедности УН да би земље чланице обавестила о новим детаљима у вези са истрагом о тровању Сергеја Скрипала и његове ћерке.
С друге стране, амбасада Русије у Лондону сматра нове британске мере против Москве непријатељским чином.
- Протеривање руских дипломата је потпуно неприхватљив, неоправдан и кратковид потез - наведено је у саопштењу.
Како се додаје, за погоршање односа између Русије и Велике Британије у овом тренутку су апсолутно одговорни актуелни британски политички лидери.

Нервном агенсу "новичок" имале приступ и САД

Оптужбе да је Русија крива за тровање двоструког агента Сергеја Скрипала и његове ћерке Јулије су крајње сумњиве.
Наиме, совјетски хемичар Вил Мирзајанов, који је пребегао у САД, први је јавности открио тајну о нервном агенсу "новичок", и то још 1992. у својој књизи. Мирзајанов, који је радио на прављењу тог отрова, у свом делу је открио део његове формуле, а америчким властима је могао да је преда у комплету. Осим тога, према Мирзајановим речима, САД су учествовале у затварању установе за хемијска истраживања у узбекистанском граду Нукусу, где је "новичок" био тестиран. Тада су Американци могли да дођу до детаљне формуле за справљање тог отрова.
Сумњиво у целом случају је и то што Организација за забрану хемијског оружја OPCW "новичок" уопште нема на списку отрова, иако га британски медији описују као најопаснијег на свету.
Такође, Русија је 2017. уништила и последње залихе хемијског оружја направљеног у доба СССР, што је потврдила и OPCW.

Прете Москви сајбер-нападом

Амбасада Русије у Лондону упутила је захтев за званично објашњење британског Форин офиса у вези са претњама сајбер-нападом, које су се чуле у британском парламенту, упозоривши на последице које би то имало.
- Русија са озбиљношћу гледа на кршење сајбер-безбедности. Не само што Русију неосновано и провокативно оптужују за инцидент у Солсберију, већ јој прете сајбер-нападом за који се већ развијају планови - наводи се у саопштењу амбасаде.
Оптужују Русију за кршење британског територијалног интегритета. Више о томер читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА