Најновије

ТЕШКА БЕСМИСЛИЦА: Да је „Новичок“ био у коферу Јулије Скрипаљ - отровао би се цео авион којим је стигла из Москве!

Нова верзија покушаја тровања шпијуна MI6 Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије - коју је објавио лондонски The Telegraph са позивањем на британску обавештајну службу -не само да је пуна „рупа“, него је и поприлично смешна.

Сергеј Скрипаљ (Фото: Јутјуб)

Поменути лист је пренео да је отров из групе „Новичок“ из Москве стигао у Лондон у Јулијином коферу. Сасвим конкретно: да је њиме наводно био „натопљен“ неки комад њене гардеробе или козметике или „неки од поклона које је носила оцу“.
Међутим, познати руски хемичар - бивши члан комисије УН за хемијско и биолошко оружје Игор Никулин - упозорава да је та верзија „и шупља и бесмислена“:
„Нервно-парализујући агенс класе Новичок, каквим Лондон тврди да су отровани Скрипаљ и његова кћи, то је супертоксична материја. Њена два грама су довољна да се отрује 500 људи. Британци тврде да је тај отров донет у Лондон у коферу и неупакован на прописани начин. Али, то је потпуно нереално!“.
Никулин додаје и подвлачи: „Новичок делује како при контакту, тако и приликом удисања. Та супстанца има непријатан мирис, па се скривено не може донети на аеродром нити довести авионом. Поготово што лет од Москве до Лондона траје четири сата. Јер, неизбежно би се отровао цео авион којим је Јулија летела. А вероватно би се сама отровала још у Москви“.
Никулин допушта могућност да је отров био у неким микрокапсулама, али указује:
„Неко је и у том случају морао капсулу отворити, припремити агенс за употребу и употребити га. Само, то подразумева да Новичок није био активиран у Москви него непосредно уочи хемијског атентата на Сергеја и Јулију. Осим овога, треба имати у виду да су се отац и кћерка отровали истовремено, а то није лако обезбедити“.
Слично на све гледа и московски специјалиста за хемијско оружје Антон Уткин који је био инспектор УН у Ираку.
Он указује да је могуће да је отров убачен у Јулијин кофер на територији Велике Британије јер се, у супротном, не може избећи питање: како је могуће да се цела 24 сата тим супер-токсином нико није отровао?
“Наставићемо разговор са Албанцима да покушамо да решимо проблем, без обзира што им ништа не верујем, као што не верујем ни онима који су посредници, али немамо други избор. Ко ми покаже други избор, молио бих да ми покаже који је то други избор. Ако не буду хтели компромисно решење, решења неће бити. Ако компромис буде могућ, Србија је направила велики резултат, без обзира што многи неће бити задовољни”, поручио је Вучић.
Најавио је и да ће ускоро изаћи са својим предлогом о томе шта би могао да буде компромис на за Косово, и да ће бити спреман да га јавно образлаже 20 сати, “па нека народ сам заккључи” да ли је у праву или не.
На питање новинара да ли то значи да ће о том питању бити одржан референдум, Вучић је рекао да о свакој промени Устава или државно-правног статуса, грађани морају да одлуче на референдуму.
Прочитајте ОВДЕ како је Москва узвратила на протеривање руских дипломата?
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко је Сергеј Скрипаљ?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА