Најновије

ШОК У КРЕМЉУ, ПУТИН СПРЕМА ЧИСТКУ У ВЛАДИ: Први лети Медведев?!

Руски председник Владимир Путин (65) најавио је одмах након историјске победе на изборима у недељу да ће му један од првих корака бити велика чистка у влади, а спекулише се да ће из ње први летети његов наочиглед најблискији сарадник и пријатељ премијер Дмитриј Медведев.

Медведев и Путин (Фото: Јутјуб)

Амерички лист Блумберг објавио је како је још пре неколико месеци постало очигледно да Медведев не испуњава Путинову визију о економском напретку земље, те да ствари између дугогодишњих савезника баш и не штимају.
Блумберг: На место Медведева би могли челница Банке Русије Елвира Набијулина, градоначелник Москве Сергеј Собјањин или министар трговине и индустрије Денис Мантуров
Зато је наведено како се може очекивати да ће председник, ако буде освојио четврти мандат, што се сада и догодило, "сигурно за премијерску фотељу тражити снажнијег менаџера, способног да удахне нови живот у државну посрнулу касу".
- Медведев је сувише благ, али и либералан, а јасно је да је Путину сада важнија национализација него слободно тржиште - истиче Блумберг и открива како се може очекивати да ће премијерску позицију преузети челница Банке Русије Елвира Набијулина, градоначелник Москве Сергеј Собјањин или актуелни министар трговине и индустрије Денис Мантуров.
Осим тога, извори блиски Кремљу тврде да Путин и Медведев у последње време нису ни у најбољим приватним односима, те да је премијер супротно свим обичајима председнику веома касно послао поруку у којој му је честитао победу у недељу. Уз то, она је била прилично резервисана.
- Медведев је био тај који је за време председничког мандата од 2008. до 2012. практично чувао ту фотељу Путину и за то време променио закон по ком је мандат лидера земље трајао четири године. Зато сада траје шест, што ће Путину омогућити да влада до 2024. - подсећа извор из Кремља и додаје да Путинова најава реконструкције владе може да обухвати и многе друге министре од њих 32, колико их има у влади Русије.
32 члана владе има Русија
Иначе, западни медији истичу да ће руском председнику ипак највећи изазов у новом мандату бити да земљу ишчупа из економске кризе, али и да очува своју политику и после 2024. Зато увелико спекулишу да ли ће се он усудити да измени и устав, по ком тренутно није могуће да се кандидује више од трипут за позицију председника или ће пак тражити адекватну замену за себе и наставити да влада из сенке.
Путин је у недељу освојио рекордних 76,7 одсто подршке.

Ко је сигуран, а коме се дрма фотеља у кабинету

Игор Шувалов, први заменик премијера (од 2012) - неизвесна позиција
Сергеј Приходко, шеф особља (од маја 2013) - неизвесна позиција
Дмитри Козак, заменик премијера (од 2012) - неизвесна позиција
Аркади Дворкович, заменик премијера за индустрију и енергетику (од 2012) - очекује се да ће бити реизабран
Дмитри Рогозин, заменик премијера за одбрану и свемирску индустрију (од 2012) - остаје у влади
Владимир Колоколцев, министар унутрашњих послова (од 2012) - неизвесна позиција
Сергеј Лавров, министар спољних послова (од 2004) - остаје у влади
Сергеј Шојгу, министар одбране (од 2012) - остаје у влади
Антон Силуанов, министар финансија (од 2011) - остаје у влади
Максим Орешкин, министар економског развоја (од 2016) - неизвесна позиција јер је од 2012. Русија заменила два функционера на тој позицији
* евентуалне промене на осталим функцијама мање ће утицати на политичку слику земље
Прочитајте ОВДЕ који је то Путинов шестогодишњи план за Србију?
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако су ишли на пецање...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА