Најновије

Менаџмент консалтинг у пракси

У Србији је већ дуже време устаљено мишљење да су академске студије и теоријско знање једини начин да се студент унапреди за прави изазов након студирања - посао. Међутим, светски трендови у високом образовању, поготово у области менаџмента и бизниса где је објективно тешко применити пуку теорију на реалном пословном проблему, доносе новине у облику методологије пословне студије случаја.

BBICC (Фото:BBICC)

Наведена иновација у начину предавања и учења је утемељена на Факултету организационих наука, Универзитета у Београду, а самим тим и тимови изванредних студената су позиционирани на светској мапи такмичења у решавању пословне студије случаја. Круна свега тога је оснивање међународног студентског такмичења у решавању пословне студије случаја - Belgrade Business International Case Competition (BBICC) 2013. године, које се ове године одржава од 15. до 21. априла шести пут заредом, у организацији Факултета организационих наука (ФОН) и студентске менаџмент консалтинг организације -Case Study Club . BBICC ће ове године окупити више од 100 студената и ментора престижних светских универзитета и бизнис школа у Београду.

Шта је студија случаја?


“Студија случаја је интерактивна метода учења настала на Унвиерзитету Харвард, а примењује се у разним гранама науке, попут медицине, права и сл., а ми је конкретно примењујемо у бизнису. Како то функционише? Сама студија случаја представља проблем или изазов једне организације, која може бити мала организација, велика компанија или чак невладина организација. Ти изазови се постављају пред студенте који се стављају у улогу доносиоца одлуке. Они анализирају податке, идентификују проблеме и дају предлоге.” - рекла је проф. др Весна Дамњановић са ФОН-а, генерални директор светског такмичења у решавању пословне студије случаја BBICC и дугогодишњи ментор ове методе учења на ФОН-у и у Case Study Club-у, у интервјуу за емисију “Три тачке” на телевизији Н1. BBICC је рангиран у топ 12 најбољих такмичења овог карактера у читавом свету, по критеријумима еминентног Универзитета у Окланду, пионира у области студије случаја. Шеста едиција BBICC такмичења је ове године подигнута на виши ниво тиме што ће 80 студената са 20 престижних светских универзитета и бизнис школа доћи у априлу у Београд на недељу дана да се такмиче у решавању три студије случаја за три различите успешне домаће компаније. Учешће на такмичењима у решавању пословних студија случаја представља студентима аутентично искуство, које ће им сутрадан представљати битну ставку у њиховом CV-ју, а и припремити их за оно што их чека. ”Учествовање на такмичењима у решавању студије случаја је отворило мој ум ка свету. Добијамо прилику да радимо на толиким индустријама, где је свака посебна, а нека и знатно изазовнија од других. Цело ово искуство уобличује време проведено током студирања. Рад са бистрим људима и под притиском ми је помогао да напредујем не само у побољшању резоновања и мисаоних процеса, већ и на личном плану. ” - истакла је Стефани Лам са Националног Универзитета у Сингапуру за BBICC блог, која је са својим тимом освојила треће место на тамичењу BBICC 2017. године, а која је добила и награду за најбољег презентера у конкуренцији од 64 студената на такмичењу.

Београд, стожер младих бизнис умова из света


У априлу ће се такмичити тимови од по четири студента, који долазе из 12 различитих земаља: Сједињених Америчких Држава, Канаде, Аустралије, Тајланда, Сингапура, Хонг Конга, Кине, Немачке, Данске, Либана, суседне Мађарске и Хрватске. Са њима ће такође снаге одмерити и српски тим, са Факултета организационих наука. Иако такмичарски део заузима највећи део агенде BBICC такмичења, учесници ће имати прилику да, кроз разне друштвене активности, упознају Београд и српску традицију, културу и обичаје. Три универзитета која се у великој конкуренцији покажу најбоље ће бити проглашени победницима овогодишњег такмичења, у суботу, 21. априла 2018. године. 

Успеси студената 

Идеје за оснивањем оваквог такмичења светске класе не би било без успеха тимова са ФОН-а у решавању студије случаја, као главног мотива да се у Београду такмиче студенти са престижних бизнис школа. Неки од најзначајнијих успеха српских студената, под менторством проф. др Весне Дамњановић су били: прво место на свету на такмичењу University of Navarra International Case Competition у Памплони, у Шпанији, у марту 2015. године; прво место на такмичењу BI International Case Competition у Ослу, у Норвешкој, у фебруару 2016. године; прво место на такмичењу McGill Management International Case Competition, у Канади, у марту 2016. године, као и треће место на такмичењу ФЕП У. Porto International Case Competition у Порту, у Португалу, у октобру 2016. године. Поред резултата на светском нивоу, студенти ФОН-а су остварили и запажене успехе на националном и регионалном нивоу. A куда се увек треба враћати, сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА