Најновије

ПРОПАСТ "РАТНЕ КОАЛИЦИЈЕ": Шта ће Харадинај без Српске листе? А за 20. април најављено је...

Сви приштински медији пренели су данас да ће посланици Српска листа изаћи из косовске владе због насиља над српским званичнима у Косовској Митровици и хапшења директора владине канцеларије за КиМ Марка Ђурића. Такође, наводи се и да је косовски премијер Рамуш Харадинај поручио да неће поднети оставку, иако владајућа већина губи већину.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

"Парламент је састављен од многих парламентарних група. Српска листа је партнер. Имамо право партнерство. Јучерашња акција није усмерена против косовских Срба или политичке заједнице на Косову, осим оних који су прекршили закон. То је била стандардна процедура. Неприхватљиво је доносити ову одлуку зато што је примењен закон", рекао је Харадинај, пренео је портал Коха.нет. 
Актуелни премијер није, међутим, желео да коментарише одлуку о изласку Српске листе из владе. "Немам речи за оне који уђу у владу, па из ње изађу", рекао је Харадинај након седнице Савета за безбедност. 
Остаје да се види да ли ће одлука Српске листе о напуштању Харадинајеве владе одвести Приштину у још једне ванредне парламентарне изборе или ће актуелна влада покушати да Србе замени припадницима других мањинских и опозиционих странака. 
Последњи ванредни парламентарни избори на Косову и Метохији су одржани половином јуна прошле године, а након вишемесечне блокаде парламента. 
Разговори о формирању владе трајали су до половине септембра прошле године, када је председник привремених косовских институција Хашим Тачи мандат за формирање владе дао Рамушу Харадинају. 
Владу је формирала тзв. "ратна коалиција" коју чине Демократска партија Косова, Алијанса за будућност Косова, Иницијатива за Косово - НИСМА, Алијанса за ново Косово и Српска листа, као и припадници осталих мањинских заједница. 
Српска листа у косовском парламенту има девет посланика. Они су саопштили данас, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и шефом Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, саопштили да излазе из владе Косова.

20. априла формирање ЗСО

Српска листа излази из косовске владе, а 10 већински српских општина на Косову и Метохији формираће 20. априла Заједницу српских општина, најавио је данас председник Српске листе Горан Ракић. Он је то рекао новинарима после консултација са председником Србије Александром Вучићем, којег су, каже, обавестили о свему што се јуче дешавало у Митровици и о одлукама које су донели. „Српска листа изаћи ће из владе привремених институција и она неће имати подршку Српске листе”, рекао је Ракић. Према његовим речима, сутра ће се у Косовској Митровици одржати седница свих 10 општина са већински српским становништвом. Ускоро је, каже, пуних пет година како је потписан Бриселски споразум, а Приштина није испунила обавезу да формира ЗСО, па ће то учинити српске општине на КиМ. Председник Вучић се, каже, сагласио са њиховим ставовима и поновио им да Србија неће дозволити неки нови „бљесак” или „олују”. Ракић је објаснио да се више неће правити разлика између Срба са севера и са југа покрајине. „Немојте у војску Косова, да не удара брат на брата“ Градоначелник Косовске Митровице и председник Српске листе Горан Ракић позвао је данас Србе са Косова и Метохије да не учествују у формирању војске Косова. „Немојте да ми будемо један другоме вук, немојте да ви будете вукови нашој деци, српској деци”, рекао је Ракић на прес конференцији у Београду Он је поручио Србима са КиМ да ће наћи начин да се реше проблеми и поправи њихово материјално стање, за које зна да није на завидном нивоу. „Молим вас, немојте ићи у ту војску, јер ћемо сутра доћи у ситуацију да удари брат на брата, а то нам у овом тренутку најмање треба”, поручио је Ракић.
Прочитајте ОВДЕ са ким Вучић није хтео да разговара после хапшења Ђурића?
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Председник Српске листе Горан Ракић најавио је да Српска листа излази из косовске владе, као и да ће десет већински српских општина на Косову и Метохији 20. априла формирати Заједницу српских општина.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА