Најновије

Мрак баклава: Најлепша слатка пита са орасима, чоколадом и кексом!

Сви добро знамо да је баклава само једна, и то са орасима. Ова баклава се још назива и мрак баклава.

Мрак баклава (Фото: Кулинарка)

Састојци: 300г млевених ораха, 150г млевеног кекса, 150г чоколаде,  6 кашика гриза, 150мл уља, 5 кашика шећера, око 150 мл воде, 12 кора за баклаву

Сируп: 700 мл воде, 600г шећера

Још: уље и вода за премазивање кора (заједно 100мл)

Упутство:

Прво правимо сируп јер он мора бити хладан. Ставимо шећер и воду да прокувају и кувају око 15 минута, да се добије фини густи сируп којим ћемо баклаву заливати. Оставимо да се скроз охлади па онда припремамо баклаву за печење.

Помешати све састојке за баклаву, умесити са водом и уљем који су наведени у састојцима. Треба да се добије не јако чврста маса али фино сједињена.

Ставити прву кору па премазати са помешаним водом и уљем  (наведено под “још”), па пребацити другу кору коју мало мање намажемо и по ивици ставимо 1/6 смесе коју смо умутили.

Савијемо ивице, да нам не би при печењу цурило, па уроламо. Тако урадимо са свих 6x по 2 коре. Послажемо у поуљен плех и ставимо да се пече на 220 степени у претходно загрејану рерну све док баклава не добије златно жуту до светло браон боју.

Извадимо баклаву па је прелијемо хладним сирупом и оставимо да се потпуно охлади, па послужимо.

Пријатно!

Рецепт за постан колач на води прочитајте ОВДЕ.

Извор: domacirecepti.net

Бонус видео

Рецепт за чоколадну баклаву

ПАЖЊА:
Поштовани, молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција „Правде“ задржава право да скрати или не објави коментаре. Коментаре који садрже говор мржње*, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете - не објављујемо. Такође, неће бити објављиване ни псовке и вулгарности, чак и ако читалац који коментарише уместо целе речи стваља звездице.Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке, техничке и друге пропусте не објављујемо, као и коментаре који се односе на уређивачку политику, али ће бити прослеђени уредницима и на томе се захваљујемо.Молимо вас да обратите пажњу на правописну и граматичку исправност коментара које шаљете, као и да пишете малим словима, предност ће имати коментари који су написани без правописних и граматичких грешака, а коментари писани великим словима се неће одобравати.
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА