Најновије

ОПТУЖУЈУ МЕ ШТО САМ ПРИЧАО С ПУТИНОМ! ВУЧИЋ: Свима сметају српски авиони на српском небу! Шта мене брига за ваше "уставе Косова"!

Председник Србије Александар Вучић истиче да ће се разговори са Приштином сигурно наставити, да још нема одговор на питање у каквој форми, али да су разговори с њиховим политичким спонзорима и менторима далеко важнији.

Александар Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Није реч о томе да Срби хоће сами да формирају Заједницу српских општина, они и даље хоће да је формирају са Приштином, у складу са Бриселским споразумом, изјавио је председник Србије. На питање да ли му је и шта Федерика Могерини или неко из ЕУ рекао на то што ће Срби покушати сами да формирају ЗСО, Вучић је рекао да о томе нису причали, али је нагласио да неће Срби сами покушати да је формирају. - Немојте то да говорите. Је ли 19. априла 2013. године потписан Бриселски споразум? Јесте. Пет година од тада, више од 1.800 дана, неко није испунио своју међународноправну обавезу, чак није био ни притиснут да то уради, рекао је Вучић. Како је додао, после тога Београд је рекао да је то за нас од суштинског значаја, а да ништа не предузимамо. - Разумео сам исте секунде зашто то раде у дану када су починили страшни криминал на северу, када пребијају Марка Ђурића. У том дану кажу – ићи ћемо на прављење управљачког тима, рекао је Вучић. Тачи је то, додао је, рекао и у петак у Бриселу, јер је добио директан налог да то каже, као закључак састанка, али је то поновио и у понедељак, управо због свега што се десило у Косовској Митровици. Истиче да су Срби рекли да су спремни да раде са Београдом и Приштином, у складу са Бриселским споразумом, Акционим планом и потписаним принципима, али и оним што су сами Тачи и Харадинај рекли. - рби неће сами да формирају ЗСО, они и даље хоће да је формирају са њима. Како онда Срби сами хоће? - упитао је Вучић. На питање шта му на то кажу из ЕУ, председник је рекао да му не кажу "баш ништа", јер немају шта ни да му кажу: - Имам ја њима, а не они мени. Шта и како да ми кажу кад се пет година не спроводи оно што су они грантовали. Кад рашчланимо аргументе и поставимо овако чисто, свима је све јасно, назначио је председник Србије. Вучић је новинарима рекао да је то што Тачи и Харадинај прете, а претходно неког изубијају, а онда тврде да се њима прети– покварено, безобразно и неистинито. - Али, нису овде важни Тачи и Харадинај. Нити они воде било какву игру, нити имају неког значаја, рекао је председник Вучић и истакао да су важни разговори са њиховим спонзорима. Објаснио је да се потреба за разговорима не доводи у питање. И у саопштењу после састанка са Федериком Могерини се, каже, наводи да су потребни разговори, али да је питање у којој форми – већ нешто друго. Навео је да треба постићи додатни договор и да је боље разговарати и милион дана, "ма како то понекад одвратно и тешко било", него један не и онда доћи до сукоба.

"Нисам фин према представницима међународне заједнице"

Поновио је да ће Приштина почети "као да ради" на успостављању ЗСО, да би се избегле тензије и приче "да ли ћемо сами или не", и да ће наши људи ући у те тимове, али да ће све то трајати "као гладна година" и да ЗСО никад неће бити формирана, јер никад неће доћи до формирања Статута. - Јер, Албанци неће, а не Срби. И поставља се питање зашто смо ми доносили Бриселски споразум, да ли је то требало да значи да само Срби испуњавају обавезе, а други не? Неко то мора на нам објасни, да нам каже, указао је. Додаје да према представницима међународне заједнице није фин и благ и да нема страх, као већина наших политичара, који брину да ли ће неко негде да их оставу или постави, јер зна да о његовој судбини одлучују грађани. - Могерини добро зна како ствари стоје. Друго је шта може или не може да каже. Знају сви, шта мислите, што ћуте? - запитао је Вучић. Како каже, и код нас људи разумеју све боље, као што и у свету сви разумеју, само што то није у складу са њиховом политиком, што ми морамо да разумемо, јер су они признали независност Косова и њихови су штићеници. - Хоћемо да будемо део ЕУ, али то не значи да треба да нам неко одсече језик или да нас бије сваки дан, а да ми вичемо како нам је много лепо што су нас тукли. Баш до те мазохистичке фазе нисмо стигли, закључио је председник Србије. Председник Вучић је коментарисао јучерашње саопштење из кабинета председника привремених институција у Приштини, у којем се наводи да ће Заједница српских општина бити формирана у складу са Бриселским споразумом и принципима које је установио Уставни суд. - Причали су пре три дана: "хоћемо да покренемо ЗСО". Јесте видели синоћ саопштење? Нико се тиме не бави, не смета то добром делу наших медија. Смета им наш авион у нашој земљи. Али не смета то што Тачи и Харадинај кажу: "биће ЗСО, али у складу са 'косовским уставом' и са препорукама 'косовског уставног суда'". Кога завитлавате више? - упитао је председник Србије. Како каже, 22 од 23 принципа Приштина је прогласила делимично или потпуно несутавним. - То треба онда да буде организација чији ће чланови моћи да жваћу жваке. И то кад им дозволе Тачи и Харадинај, јер све друго је у супротности са "уставом Косова". Шта мене брига за "уставни суд" и за ваше "косовске уставе" - поручио је Вучић.

"Ми смо криви што смо Срби и што смо живи"

Замерају што сам разговарао с Путином, с којим разговарају сви у Европи, замерају што наш "орао" лети изнад нашег неба, замерају што је Ђурић уопште ишао у Митровицу, а не ваља ни кад никог нема "доле", коментарисао је председник Вучић примедбе и критике које му упућују ових дана, споља, али и политички противници у Србији. Констатовао је да је "Албанцима очигледно дозвољено све, а ми смо криви што смо Срби и што смо живи". - Ја ништа више не разумем. Мој посао је да разговарам са свима и све упознам са ситуацијом на КиМ и тражим одговоре, рекао је Вучић новинарима и додао да је тешко разговарати са неким ко је спонзор независности Косова, а то су САД. - Оне то и не крију и с тим се поносе, као и неке западне земље. Кад с њима разговарате видите да је Албанцима све дозвољено, каже Вучић, одговарајући на питање с ким је све разговарао после хапшења Марка Ђурића, а из угла примедби на разговор с Путином. Како каже, његовим саговорницима који подржавају косовску независност је тешко да онакво дивљачко понашање оправдају, па се они склоне да не би причали... - Али, осећате се лоше, прокоментарисао је Вучић, те додао: - Јер да смо ми претукли Албанца на такав начин, не би нас нико на кугли земаљској спасао. То би била главна вест, били бисмо светски парија. Овог се пута, међутим, гледало углавном да се све прећути, с поруком да се обе стране умире, приметио је Вучић и навео да му је "одвратно такво лицемерје у којем кад немају храбрости да кажу како су катастрофалне одлуке направили 2008. причају о обавезама обе стране".

"Мој посао је да разговарам са свима"

О томе како су реаговали на варварство у Косовској Митровици и Приштини, Вучић понавља да је разговарао са свима, али му је, додао је, чудно да га од јутрос нападају зато што је разговарао с Путином. - Замислите шизофрену ситуацију, кажу они, ми смо на ЕУ путу, а Вучић разговара с Путином. А замислите ви да неко озбиљан изговори ту реченицу. Па, не постоји нико у Европи ко не разговара с Путином. Наравно да ћу разговарати с Путином, данас ћу разговарати и с Ердоганом. С Могерини сам разговарао истог дана кад је био дивљачки напад, рекао је Вучић. Како каже, његов је посао да разговара са свима и да тражи подршку за Србију. - Они мисле кад неко некога туче: "ма пустите то, немојте да се тучете", или је можда крив онај ко трпи батине, запитао се, те констатовао: - А, страшно се нервирају кад им покажете папире, изузев Могерини која је била изузетно коректна и дошла у Београд истог дана, а могу да мислим какве је притиске трпела. Кад видите те папире, како је рекао, које је Марко Ђурић послао три пута и видите да нема никаквог одговора, онда они кажу – па ми то морамо да превазиђемо, каже Вучић. - Сагласан сам, и зато Србија и хоће да чува мир и то је наш најважнији циљ и витални интерес, поручио је председник, оценивши да не можемо себе да лажемо и прихватамо кривицу за нешто у чему нисмо ничим учествовали. Како каже, разговарао је са свима и још ће разговарти, а онима који кажу да не треба разговарати с Путином или онима који су гласали за косовску независност, а "и једни и други једнаку штету наносе нашој држави", његова је порука да ће да разговара са свима без обзира колико је свестан да је то тешко. - А да слушам приче о томе да независна држава има право да ради шта хоће на својој територији, а истовремено медији у Србији пишу како је скандал што је наш авион летео нашим небом, е то је стварно страшна ствар, иронично је приметио Вучић, те запитао: "Шта хоћете људи више од своје земље?".

"У шта смо се то претворили..."

Председник је упитао у шта смо се то претворили кад само желимо да нешто кажемо против своје државе и то на сваком месту. - То ми радимо, не ради нам нико други, констатовао је те закључио: - Нисмо ми никога вукли по земљи док стока около вришти, али смо криви што смо живи, што смо Срби. И ја сам крив, каже, према њиховом схватању, и то и кад не пошаљемо људе на КиМ, али и кад их тамо имамо. - У реду је, ја сам крив, али немате право да бијете било кога, каже председник. Подсетио је да бриселске одлуке имају снагу јачу од локалног законодавства, а да је суштина да они неће ЗСО. - Све је то лаж и превара и после свега они кажу да неће ЗСО и сви ћуте и праве се да они то нису рекли, додаје Вучић. - Видим како се ствари крећу, видим да многи и ван земље и овдашњи тајкуни спремни да искористе ситуацију на КиМ за урушавање система и увођење додатних подела у друштву, али ја ћу се борити па... видећемо, напоменуо је председник.

О опозицији: Умели једино да нас доведу до банкротства

Нападају ме они који су, док су били на власти, изгубили све што се може изгубити, рекао је председник Вучић реагујући на критике и нападе опозиције поводом догађа везаних за хапшење Марка Ђурића на Косову и Метохији. - Кога другог би нападали? Неће ваљда Албанце да нападају, пошто смо Марко и ја договорили да изведемо све то, али нам је мало измакло контроли, па су га мало јаче пребили него што смо очекивали, иронично је одговорио Вучић на питање новинара о тврдњама опозиције да је хапшење Ђурића било унапред договорено, режирано, смишљено "жртвовање"... Истакао је да су "они" све рекли од 2004. до 2008. и до 2012. - Све смо изгубили у њихово време, све што смо могли изгубити и што нисмо чак ни сањали. Отишла је Црна Гора, Косово је постало независно бар за један део земаља, а њихова једина реакција је била - да нас доведу до банкротства. То је једино што су могли да ураде, објаснио је он. Вучић је оценио да су припадници тадашње власти тада само ћутали на све то, јер су се тукли међу собом, пошто су се борили ко ће валдати и ко ће узети касу. Председник Србије изјавио је, у одговор на констатацију новинара да власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић прети судијама, да је реч о моћном човеку, који има подршку и дела медија који од њега праве хероја и да му се може да прети. Како је рекао, претходни судија у случају суђења Мишковићу је прешао управо на Мишковићеву страну. Вучић је навео да је тај судија причао о притисцима, о независном правосуђу а затим постао функционер "у једној од Мишковићевић партија". - Опасан је човек у питању, нек прети, верујем у независно правосуђе и да ће судије судити по закону, рекао је Вучић. Какви су резултати економске сарадње између Србије и Русије у време Вучића, прочитајте ОВДЕ. Извор: РТС, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА