Најновије

КУВА У ДЕРИ: Да ли је свеопшти рат за југ Сирије упрао почео?

Сиријска арапска армија (САА) започела је гранатирање џихадистичких положаја у југозападној покрајини Дери.

"Слон" бомбe у Дери (Фото: ЈуТјуб)

Према наводима "опозиционих медија" током данашњег дана на јужни део покрајинске престонице, коју на пола дели линија раздвајања, слетело је неколико тзв. "слон" ракета, импровизованих сиријских експлозивних направа ниске прецизности, али велике разорне моћи. Иако се овакво дејство САА не може назвати правим нападом, имајући у виду историју разорних битака које су у више наврата потресале град претходних година, готово свака је почињала управо оваквим акцијама са једне или друге стране, које су прерастале у офанзиве широког фронта. Такође, у покрајину Деру, након завршетка главног дела операција у Источној Гути, упућен је већи број јединица САА о чему више можете да прочитате ОВДЕ, а ових дана су се на друштвеним мрежама појавиле и фотографије пута који води од Дамаска према јужној покрајини, на ком су се под ногама свих који иду у том правцу нашле америчка и израелска застава.

Американци и Израел Деру сматрају својом интересном зоном у којој на све могуће начине помажу више од 50 џихадистичких организација које су активне у тој покрајини. Такође, у недавним оштрим разменама "дипломатске ватре" између Русије и "Западних партнера", Дера је постављена као горућа тачка, а руска страна је више пута упозоравала да се у њој припремају исценирани напади хемијским оружјем. Осим тога, Пентагон је у Израел и Јордан упутио велики број америчких војника који управо учествују на великим војним вежбама са нејесним временом трајања у тим земљама.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џихадисти постављају експлозив, а онда бивају примећени од стране САА: интересантна сцена борби из Дере у првим годинама Сиријског рата (2013):
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА