Најновије

ЈОКСИМОВИЋ: Дијалог са Приштином и евроинтеграције су одвојени процеси

Министрака за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да су процеси европских интеграција Србије и дијалога Београда и Приштине одвојени и додала да је дијалог упоредан процес, који би требало да буде подстичући, а не условљен.

Јадранка Јоксимовић (Фото: Јутјуб)

Јадранка Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да су евроинтеграција сусрет две политичке воље – земље кандидата и Европске уније, као и да тај процес има нека своја правила и процедуре.
"Оно што је наш интерес у евроинтеграцијама јесу реформе, развој, коришћење претприступних фондова, ускоро ћемо добити за пољопривреду први пут, све оно што наши грађани очекују - нова радна места, нове инвестиције", навела је Јоксимовићева.
Додала је да су то ствари које нас мотивишу да останемо посвећени процесу евроспких интеграција.
Када је реч о питање Косова и Метохије, Јоксимовићева каже да оно јесте на неки начин везано са процесом европских интеграција, али да је то одвојен процес, који је истовремено и упоредан или паралелан са евроинтеграцијама.
"Ако од тога буде зависио, само од тога, европски пут Србије мислим да ће то бити погрешна одлука ЕУ, јер не можете ви да земљу која напредује и која показује посвећеност сарадњи, миру, стабилности, видите ово није само питање за Србију то је питање за регион и за ЕУ, и ја из тог разлога мислим да ће на крају превладати став да посвећеност, конструктивност, напредак и реформе ће бити довољно добар разлог да се према Србији настави један позитиван однос у смислу евроинтеграција", наглашава Јоксимовићева.
Сматра да је питање КиМ – питање за две стране.
"Не може смао Београд да буде тај који треба да ради посао за све друге, нека се сви укључе и поднесу свој део одговорности, укључујући и Европску унију, која је између осталог потписник Бриселског споразума", каже министрка.
Подсетила је да је Бриселски споразум потписан као правно обавезујући споразум између две стране уз гаранцују и учешће ЕУ.
"Према томе, када причамо о правно обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа ми смо се сви фокусирали на неки будући тај правно обавезујући споразум, а заборављамо да већ Бриселски споразум је правно обавезујући", каже Јоксимовићева.
Указала је да је пун назив Бриселског споразума – Први оквирни споразум о принципима нормализације односа.
"То говори да Приштина није у стању, нема политичку вољу и очигледно нема капацитете да спроведе чак ни основне принципе на којима је почивала прича о нормализацији, јер Заједница српских општина је само део овог оквирног споразума, а тек је требало да дођу на дневни ред за нас врло важна питања - имовине, заштите културног наслеђа, људских права и несталих лица", истакла је Јоксимовићева.
Тврди да ћемо због тога инсистирати, као озбиљна европска држава, да се поштују правно обавезујући споразуми.
"Позивамо Европску унију да се на одговорнији и активни начин укључи да би потпис којим је гарантовала спровђење овог споразума заиста имао кредибилитет", нагласила је Јоксимовићева.
На питање када се очекује тај други споразум, Јоксимовићева каже да се очекује "када све ово прође и кад се све што је на днвеном реду испуни, што Приштина добрим делом није испунила".
"То је несумњиво чињеница коју је тешко побити, са друге стране увек ћете чути аргумент па Србије је озбиљна држава од вас очекујемо више, ви сте на путу евроинтеграција", рекла је Јоксимовићева.
"Све је то у реду и ми смо већ показали да имамо капацитет за преговоре за споразумевање за испуњавање обавеза. Очигледно да Приштина има већи капацитет за насиље и већи капацитет за неразмевање него капацитет за разумевање", додала је министрка.
Сматра да то није само питање које је проблем за Београд и Србију, већ је то питање које је проблем за стабилност региона и озбиљно питање за ЕУ.
Лазански тврди да можемо да узмемо север Косова и за 60 минута. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА