Најновије

ЛАЗАНСКИ: Можемо да узмемо север Косова и за 60 минута!

Специјално обучене јединице Војске Србије могу у року 48 сати да заузму север Косова, али и друге већински српске средине у покрајини.

Мирослав Лазански (Фото: mc.rs)

Ова процена наводи се у строго поверљивом допису који су НАТО стратези протекле недеље упутили најважнијим политичарима у земљама чланицама пакта.

КФОР немоћан

НАТО експерти у тајном извештају наводе да Србија има детаљно разрађен план деловања у случају евентуалног покушаја Албанаца да насилно преузму контролу над севером. Тај план се, наводно, зове "Одлучни одговор" и предвиђа да Војска Србије у брзој операцији типа "блицкриг" у року од највише неколико сати заузме север покрајине и тенковима и оклопним борбеним возилима изађе на Ибар, односно на мост који дели северну од јужне Косовске Митровице.
- Даљи ток акције Војске Србије зависио би од процене угрожености српског становништва у јужном делу Косова. Српски официри процењују да би њиховој војсци, уз незнатне губитке, требало највише 48 сати да под контролу ставе све средине у којима живе Срби. И наша је процена да би се то десило. КФОР данас нема довољно ресурса да спречи овакву евентуалну офанзиву - наводи се у допису који је достављен једној западној амбасади у Београду.
У извештају се посебно наглашава да би Србија, уз војну и дипломатску помоћ Русије, могла и дугорочно да задржи новостечене позиције на Косову.
- У том случају, настала би нова реалност на терену, коју не би било нимало лако променити. Србију не бисмо могли отворено и фронтално да нападнемо као 1999. године, а велико је питање колико би био ефикасан и делотворан отпор Албанаца на Косову. Тако бисмо дошли у позицију у којој би Србија наметала услове и била у прилици да поново отвори питање статуса Косова - наводи се у овој НАТО процени.
Мирослав Лазански сматра да војска може и много брже да заврши ову војну операцију.
- Можемо да узмемо север Косова и за 60 минута! Наравно, ако постоји политичка воља и одлука. Надам се да врх државе и армије размишљају о евентуалној ситуацији да Приштина покуша репризу погрома из 2004. године. Тада је то била трагедија, други пут би била фарса. Трећи пут Албанаца на Косову више не би било. Заправо, смешно је и поредити Војску Србије са некаквим снагама Косова. Наше интервентне снаге и Четврта бригада копнене војске довољне су за север Косова - подвлачи Лазански. Путин је развио супероружје, НАТО је бескористан! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА