Најновије

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ПОСТАЈЕ СВЕТАЦ? О канонизацији се одлучује на Сабору у мају

На пролећном заседању Светог арихијерејског сабора Српске православне цркве једна од главних тема највероватније биће и канонизација патријарха Павла, сазнаје Курир од извора из СПЦ.

Патријарх Павле (Фото: Јутјуб)

-Крајње је време да се канонизација патријарха Павла нађе на дневном реду сабора, који ће бити одржан почетком маја, јер су се за то одавно стекли услови - каже извор.

Исцелитељ

Патријарха Павла су још за живота многи верници називали „ходајућим свецем“, а његови поштоваоци већ девет година жељно ишчекују да врх СПЦ донесе одлуку о његовој канонизацији. У прилог томе иду и сведочења бројних верника који тврде да су им молитве над гробом патријарха Павла донеле исцељење, а њихове исповести наћи ће се и у књизи коју ће ускоро објавити манастир Раковица.
Да патријарх Павле заслужује да буде проглашен светитељем, слажу се и саговорници.
- Било је јасно да је патријарх Павле Божји човек, у то нема сумње. Био је близак Богу, а оно што је сигурно јесте да је живео по његовој вољи и заповестима. То је човек љубави и доброте, таквих љубави је гладан овај свет. Чим неко испуњава вољу Божју, онда и њега слуша Бог, тако да није изненађење ако се чује да су његове молитве некоме помогле и да су исцелитељске - каже владика милешевски Атанасије Ракита, који не негира да ће канонизација патријарха Павла бити на дневном реду сабора СПЦ.
И Димитрије Калезић, пензионисани професор Богословског факултета, каже да се не би изненадио ако би то била тема сабора, пошто је Павле био један од најпоштованијих људи на овим просторима у последњих 200 година.
- После Светог Петра Цетињског, нико у народу није био тако поштован и прихваћен као патријарх Павле. А да би неко био канонизован, основна ствар је да буде примљен и поштован код народа и да народ о њему радо слуша. Сви у сабору то знају и сигурно то имају у виду, али се вероватно држе уздржано да не би то урадили преурањено па да испадне као да је наметнуто народу - каже Калезић.

Посебан догађај

Здравко Пено, професор на Богословском факултету у Фочи, сматра да је Павле већ светитељ.
- Код њега се заиста осећало да је другачији. Сусрет с њим остаје трајан, упечатљив, за разлику од других који немају ту харизму. Видело се да је он био светитељ и за живота. Ово би био посебан догађај да се патријарх Павле прогласи светим, али то је потребно нама људима, а не њему, јер је он већ у заједници светих.

Народ га већ сматра свецем

Верски аналитичар Драшко Ђеновић каже да покојни патријарх Павле испуњава све услове да постане светац што се тиче народа:
- Кад погледамо неколико патријарха уназад, Павле је једноставно био омиљен у народу, он се и док је био жив сматрао за свеца који хода, тако је наш народ говорио. Ако заиста на сабору СПЦ буде речи о томе, уколико буде изнет тај предлог, ја заиста верујем да ће бити прихваћен. Сасвим је могуће да ће и то бити једна од тема и верујем да ће бити изгласан за свеца. Патријарх Павле свакако у народу већ важи за свеца.

Услови за канонизацију

-потребно је да га пројави Бог
-потребно је да неко из СПЦ да предлог Сабору
-потребно је да прође минимум три године од смрти
-потребно је да особа која се канонизује буде прихваћена у народу
-да нема негативних конотација у вези с том особом
-да се прикупе одређена документа о његовој светости
-да се на његовим моштима дешавају исцељења. 
Лазански тврди да можемо да узмемо север Косова и за 60 минута. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА