Најновије

ПОЧИЊЕ ПАКАО: Француска улази у рат у Сирији?

Француска војска тренутно распоређује пет војних база у северној Сирији на подручја која контролишу снаге СДФ-а (Сиријске демократске снаге) под вођством Вашингтона и СДС (Сиријске демократске снаге), пренела је турска државна новинска агенција Анадолија.

Француска улази у рат у Сирији? (Фото: Андолија)

Према турским медијима, стотине припадника француских специјалних снага налазе се у фабрици цемента Лафарге у близини брда Мистанур и Хараб Иск.
Заправо, кажу да чак и 30 руководилаца раде из Раке.
У том подручју делују и Први устав поморских падобранаца и десета падобранска јединица.
Јединице Курдске народне заштите (ИПГ) су језгро СДФ-а. Анкара описује ИПГ као терористичку групу и као сиријску руку курдске радничке партије (ПКК) у Турској.
Турска је недавно покренула обимну војну операцију против ИПГ-а на северу Сирије и заузела регион Африн који је одржан у ИПГ-у.
Све ово долази само 24 сата након прекида односа између Анкаре и Париза, и пријема председника Емануела Макрона у Палати  Elisees s са политичком и војном делегацијом сиријских Курда и арапско-курдског савеза.
Према француском  “Le Monde”,  ова одлука француског председништва “је пресудан потез и одлучујућа промена у ангажовању француске војске на курдском сирском фронту”.
Реакција је била непосредна, а наслови турских новина су изразили бес Анкаре са насловима као што су “Скандал француске државе” или “Француска шаље војску у сиријски рат”.
Након Ердогановог “шамара” Макрону у Паризу објављено је да Француска не планира војне операције у северној Сирији ван међународних коалиција у борби против Исламске државе.
Ово објашњење је направљено  након састанка председника Макрона и курдских представника, према којем ће Париз такође послати “нове трупе” у северну Сирију.
“Француска не предвиђа нову војну операцију на терену у северној Сирији ван међународне коалиције против исламске државе”, нагласило је француско председништво.
Заиста, турски председник, Ердоган, покренуо је напад на Француску, због посредовања између Турске и Сиријских демократских снага које махом чине Курди.
“Желео бих да нагласим да сам био веома разочаран француским потпуно погрешним приступом овом питању”, рекао је турски председник. “О коме говорите о посредовању између Турске и терористичке организације?”, ​упитао је он.
Обраћајући се Емануелу Макрону, Ердоган је рекао: “Ко вам је доделио ту дужност? Ко вам је рекао да се укључите у оне ствари које су веће од твоје? ”
Међутим, Ердоган је касно прексиноћ изазвао међународни скандал поручивши Макрону и француској војсци: ” Не долазите у Сирију, ако се сукобите са Турском, нећете одатле изаћи.
Чини се да ће у сиријском лонцу тек сада прокључати права температура, можда и до светског рата. Русија тражи да Британија и Француска одговоре на питања о афери Скрипаљ. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: fort-russ.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА