Најновије

РЕКОНСТРУКЦИЈА ВЛАДЕ У МАЈУ Ана Брнабић: За сада нема промене министара, важније Косово

Реконструкција Владе биће у мају, а предност у овом тренутку има ситуација на Косову и Метохији, пише Блиц.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Ово је договорено на јучерашњем састанку председника Србије Александра Вучића и председнице Владе Ане Брнабић који је трајао четири сата у згради председништва.
Вучић и Брнабић разговарали су о ситуацији на Косову и Метохији, реконструкцији владе и осталим отвореним политичким и економским питањима.
На састанку су договорили да ће у априлу бити представљено "потпуно јединство Владе и председништва", а да реконструкција Владе следи након тога, у мају.
Ова сазнања потврдила је и премијерка Ана Брнабић, гостујући на РТС. Она је навела да се реконструкција њеног кабинета одлаже због последњих догађаја на Косову и Метохији, наводећи да је имала дуг састанак са председником Александром Вучићем, а да су највише времена потрошили на питање КиМ.
Брнабић је истакла и да никада није видела Вучића да је толико разочаран реакцијама страних партнера на последње догађаје.
- Мислим да је све оно што се дешавало у последње време нешто што је својеврсни преседан. Ја сам такође забринута и разочарана недостатком реакције наших партнера - поручила је Брнабић.
Она је рекла и да није чула никакву осуду онога што се догодило у Косовској Митровици. Према њеним речима, тај понедељак је био теžжак као и седница Савета за националну безбедност која се одрžжала тим поводом.
- Све оно што се дешавало у последње време је нешто што је својеврсни преседан. Ја сам забринута и доста разорачарана реакцијама наших партнера. Нисам чула никакву осуду, а очекивала сам оштру осуду - казала је Брнабићева.
Она је истакла да ће у априлу бити пета годишњица потписивања Бриселског споразума.
- Очекујем од ЕУ да направе притисак да се бриселски споразум имплементира. Нећемо одустати од потпуне имплементације. Србија неће одустати од својих националних интереса, али је ситуација све тежа. Све је теже очувати мир, стабилност и рационални приступ Србије када имате непоштовање договора - додала је она.
Косовско питање "замрзло" је преговоре о реконструкцији Владе.
- Дотакли смо се теме реконструкције, али смо закључили да у овом тренутку имамо преча посла. У овом тренутку национално јединство је кључно. Реконструкција владе ће сачекати нека стабилнија времена на КиМ. Резултати из области економије и финансија су одлични. У петак смо имали суфицит у каси од шест милијарди динара - казала је Брнабићева.
Премијерка је навела и да је, када је прошле године говорила на скупу у Хонгконгу о свету у 2018. била велики оптимиста да ће се наћи решење, јер је позивом на унутрашњи дијалог председник Србије дао јасну поруку да је Србија спремна на дијалог и да ће уложити пуно у мир и стабилност.
- „Прошле недеље представници Канцеларије за Косово и Метохију су били на северу Косова да разговарају о миру и компромису, а нападнути су пушкама, дугим цевима и имали смо отмицу Ђурића. Они су били тамо да разговарамо о миру и компромису. Постоје и сазнања да је Приштина имала апсолутну подршку својих партнера у томе - рекла је Брнабић и додала да је наивно размишљати да Приштина било шта уради без без својих најјачих партнера, али није желела да их именује: "„Мислим да сви знамо ко су они и зашто до данас није имплементиран Бриселски споразум. Ја очекујем од ЕУ да направи пристисак да се Бриселски споратум имплементри".
Подсетила је да овог месеца обележавамо пет година од потписивања тог споразума и подвукла да нећемо одустати од пуне имплементације.
- „Председник води разговоре са ЕУ и САД шта даље можемо да очекујемо на КиМ. Србија неће одустати од својих националних интереса, али ситуација је све тежа. Све теже је очувати мир и стабиности, један рационални приступ када имате апсолутно непоштовање договора, када имате непоштовање и договора који су на тему најпростојих ствари - објаснила је она.
Подсетила је да Ђурић као преговарач нема потребу да тражи дозволу за долазак на КиМ, већ само обавештење, што је три пута послао, а онда је нападнут, киднапован и претучени су људи чланови владе у Приштини који су уложили сав свој интергритет да сачувамо мир и стабилност на Косову и Метохији. У вези Самита западног Балкана и ЕУ у Софији идућег месеца Брнабић је нагласила да није могуће да Косово наступа тамо као држава.
Премијерка је подвукла да ће реконструкција владе сачекати нека стабилнија времена на Косову и Метохији јер у овом тренутку постоје преча посла.
- Национално јединство је кључно. Што будемо јединственији, бићемо јачи, реално смо у изузетно тешкој ситуацији. Добро је да имамо председника који размишља хладне главе - истакла је премијерка.
Влада, према њеним речима, функционише као тим и јединственија је неко икада, а у економији су остварени одлични резултати, али је указала да је ће наша економска ситуација зависити од регионалне стабилности.
- Прошла сам у разговору са председником кроз све резултате првог квартала који је малтене за нама. Био је планиран дефицит од 32 милијарде динара, а ми смо у петак имали суфицит од шест милијарди динара. Резултат је бољи за 38 милијарди динара. Поред тога БПД је у границама планираног, за први квартал 3,9 одсто и са тако добром ситуацијом у каси настављамо добар тренд који обећава да ћемо имати повећање пензија и плата до краја ове године - поручила је Брнабић.
Она је рекла да је забринута због опште регионалне ситуације, додајући да је ситуација у свету такође комплексна, а да ће наша економија зависти од регионалне стабилности и то је оно што владу оптерећује у овом тренутку.
Лазански тврди да можемо да узмемо север Косова и за 60 минута. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА