Најновије

ОПЉАЧКАНИ: За време Клинтона Србији одузето милијарду долара!

За време администрације бившег америчког председника Била Клинтона, српским банкама и фирмама одузето је милијарду долара, изјавио је председник Управног одбора Асоцијације малих и средњих предузећа Зоран Вујовић за "Српски телеграф".

Клинтонови (Фото: Синхуа)

Он је то казао мислећи на новац који је за време санкција СР Југославији био замрзнут, највише 1992., 1993. и 1994. године и који ни до данас није враћен, наводи тај лист.
Вујовић потез Клинтонове администрације оцењује као "економски геноцид над Србима".
"Само на рачунима Југобанке и Беобанке у Њујорку, у моменту доношења санкција било је 450 милиона долара. Та средства су замрзнута, на њих није било камате и требало је да буду враћена једног дана", рекао је Вујовић и додао да је новац био замрзнут и на рачунима других српских фирми, укупно милијарду долара.
Он објашњава да су Американци направили и фирму која је требало да брине о тим папирима.
"Бринули су тако што су их окретали и банкари су израчунали да су за 25 година са минималном каматом на 450 милиона зарадили две милијарде долара", рекао је Вујовић.
Вујовић каже да су САД тај новац почели тек крајем 2017. године да "стидљиво враћају", када је америчка амбасада у Београду позвала српске фирме чији је новац био заробљен у САД да јој се јаве, а са исплатом су почели тек крајем прошле године.
Како каже, јавило се мало фирми, попут Енергопројекта и Прогреса које су имале папире, али опет нису добиле сав новац, док су оне фирме које се нису пријавиле изгубиле право на повраћај новца.
"Све је смишљено тако да паре и не буду враћене. Чекало се да највећи број фирми банкротира или промени власника и да се онемогући цео поступак", оценио је Вујовић.
Министар спољних послова Србије у том периоду Живадин Јовановић каже да су САД прекршиле све могуће законе, јер, као и обично нису поштовале одлуку СБ УН и јер су након укидања санкција задржале такозвани спољни зид санкција и изузеле се из правног система.
"Зато би сада најпре требало покушати путем билатералних односа отворити то питање, а ако не успемо, онда ангажовати јаку адвокатску кућу и искористити све правне могућности", закључио је Јовановић.
Прочитајте ОВДЕ колико су Амери "пукли" милјарди због Кинеза, и то само за један дан?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА