Најновије

КАДА РУСИЈА НА НЕШТО УПОЗОРИ НЕМОЈТЕ СЕ НИЧЕМ ДОБРОМ НАДАТИ: Светски рат ће ускоро почети у Сирији, ево и зашто...

17. марта је руски генералштаб упозорио на предстојећи рат у Сирији. Наравно, неке информације су класификоване, али независна и непристрасна анализа јавно доступних информација доводи до истог закључка. Погледајмо чињенице.

Шојгу и Путин (Фото: РИА Новости)

Постоје војни бродови које је америчка морнарица распоредила у Црвеном мору, на Медитерану и у Персијском заливу. Они су спремни да лансирају око 400 Томахавк ракета дугог домета против мете на Блиском истоку било ког дана.
Крстереће ракете лансиране са мора су коришћене за напад на Сирију у априлу. Све што је уопште везано за војне операције на острву Дијего Гарсија у Индијском океану је тајна информација, али је јавна тајна да стратешки бомбардери који су тамо смештени, могу лансирати најмање стотину крстарећих ракета, а затим користити другу високо прецизну муницију у наредном нападу.
У просеку, један бомбардер носи 20 АГМ-86 АЛЦМ. Верује се да је пет бомбардера стационирано на овом острву које је недоступно радозналим аутсајдерима. То значи да је најмање 500 крстарећих ракета може испалити у кратком временском року.
17. марта је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да су Велика Британија, Француска, и неке додатне земље, поред САД, имале специјалне снаге у Сирији које су биле директно ангажоване против Сиријске војске. Али то нису само командоси.
16. марта је пријављено да ће Велика Британија поставити значајан број војника у војну базу Ал Танф која је под контролом САД-а, поред границе са Ираком. Овај објекат видно привлачан у ратном планирању НАТО-а у Сирији.
Он блокира коридор који повезује Иран са Либаном преко Сирије и Ирака. Величина распоређивања – око 2.300 војника у пратњи тенкова и хеликоптера – је превише значајна да би била намењена само борби против милитаната “Исламске државе” који су већ у бекству.
Пре тога, САД су већ послале 600 војника са оклопним возилима у ту базу. А америчко појачање је такође послато и на нафтно поље Омар.
Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли је 12. марта запретила војном акцијом против Сирије. Искуство је показало да ће САД прво напасти, а после размишљати о објашњењима. Без сумње ће дати неки изговор како би оправдали своје поступке.
Тензије су порасле од прошле недеље. На пример, мејнстрим медији су направили буку око мистериозне “велике подземне“ свернокорејске војне базе у Сирији! Вирусно се проширила ова прича да Пјонгјанг помаже Сирији да обнови своје хемијске резерве и друге урбане легенде.
Ова ескалација се подударила са састанком министара спољних послова Русије, Ирана и Турске 16. марта у Астани, како би разговарали о даљим плановима за довођење мира у Сирију, укључујући и проширење концепта деескалационих зона.
Тај састанак је поставио темеље за самит у Истанбулу почетком априла. Овај догађај на највишем нивоу би могао произвести значајне одлуке, које би могле осујетити западне планове у Сирији. Није остало много времена. Из америчке перспективе, ово захтева хитну акцију да се тај процес заустави.
Вашингтонов план укључује циљ поделе Сирије на такав начин, да велики део остане под контролом коалиције која је под вођством САД-а. Американци већ састављају општинска већа на земљишту источно од реке Еуфрат.
Ово подручје се мора задржати по сваку цену, како би осигурали да се Вашингтон пита у будућем сређивању ове ратом разорене земље, у супротом би сав уложен труд пропао, подривајући глобални углед САД-а и умањујући њихову снагу на Блиском истоку.
Губитак Сирије би био једнак великом поразу у сукобу са Ираном, ког сматрају својим највећим непријатељем. Планови укључују повратак руских снага. Сирија је право место за то. Ако руска војска отворено упозорава свет на предстојећи напад, то је озбиљна претња.
И не изгледа као операција једног удара. Овог пута се ради о нечему много озбиљнијем – операција великих размера да се “обузда“ Русија, победи Иран, освоји подршка богатих арапских нација које извозе нафту и да они плате велике суме новца за америчко оружје, и да се свету покаже да су САД свеприсутне и непопустљиве у својој жељи да диктирају своју вољу.
Војска Сирије уз помоћ руских хеликоптера развалила специјалне јединице ИД! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА