Најновије

ЕВРОПСКА УНИЈА ДАЛА РОК ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ КОСОВО: "Имате четири месеца за израду статута Заједнице српских општина!"

Европска унија је поздравила најаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да да мандат управљачком тиму за израду нацрта статута Заједнице српских општина, и истакла да је рок за израду статута – четири месеца.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

"Најава премијера Рамуша Харадиња да да мандат управљачком тиму да изради нацрт статута Заједнице/Асоцијације општина са српском већином на Косову је врло добродошао. Израда нацрта статута је почела и завршиће се у временском оквиру од четири месеца", стоји у саопштењу Европске службе за спољне послове.
У саопштењу се наводи да овај "дуго очекивани корак" омогућава почетак примене договора о Заједници сроских општина, што је, како се наглашава, обавеза коју је Косово преузело у оквиру дијалога коме посредује ЕУ и уз споразуме договорене у Бриселу у априлу 2013. године и августу 2015. године.
"ЕУ ће позвати главне преговараче Београда и Приштине, њихове тимове, као управљачки тим и техничке експерте на разговоре у Брисел, како би се конструктивно и у доброј вољи ангажовали у процесу израде нацрта", закључује се у саопштењу Европске службе за спољне послове.
Истовремено, директорка за Западну Европу, Западни Баклан и Турску у Европској служби за спољне послове, Ангелина Ајнхорст, која се налази у посети Приштини, нагласила је да "Косово мора да спроведе споразум о ЗСО без већих кашњења".
Она је додала да неспоразуми између Београда и Приштини морају бити решени "у миру и кроз дијалог".
Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић изјавила је за Танјуг у уторак да је за Косово "врхунски приоритет" да ради у складу са "закљученим договором" о успостављању Заједнице српских општина.
Како је Харадинај испрозивао Европску унију сазнајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА