Најновије

МЕСИЋ ПОТПАЉУЈЕ У НОВОМ ПАЗАРУ: Милошевић крив за рат, хтео велику Србију!

Последњи председник бивше СФРЈ Стјепан Месић поновио је ставове о одговорности Слободана Милошевића за рат, говорећи у Новом Пазару, а на конференцији Бошњачког националног вијећа Сулејмана Угљанина.

Стјепан Месић (Фото: Синхуа)

Месић је казао да је рат могао бити избегнут да је Милошевићев режим одустао од промене граница.
- Циљ Слободана Милошевића био је да створи велику Србију, етнички чисту, а да би то постигао он је морао да освоји туђе територије. На реду је била Хрватска, БиХ, а рачунао је за Црну Гору и обе покрајине да се подразумева да је то Србија - рекао је Месић.
Милошевић је, каже, варао свет да се бори за Југославију, а варао је и Србе да ће живети у једној држави:
- Он никада није рекао да ствара велику Србију, само је Србима у БиХ и Хрватској рекао да ће сви Срби живети у једној држави. Словенија га није много занимала, јер тамо није било много аутохтоних Срба и тај рат је био врло кратак, али је зато био крвав у Хрватској, бруталан у Босни, а на крају се и Косово купало у крви и то све због једне лоше политике - казао је.
Његов предлог је био да сви конститутивни елементи Федерације прогласе самосталност и да истог дана потпишу један конфедералан споразум, на три до пет година, али, каже Месић, то није прихваћено и уследио је рат.
- Нажалост, рат је био врло крвав, преко 100.000 мртвих, а границе се нису промениле нити једног милиметра. Сада имамо и ратне последице - велика мржња и разорена привреда и сада то морамо да решимо у овом постконфликтном периоду. Требамо да сарађујемо, сви ратови су завршени миром и морамо и овај задњи рат завршити, али на цивилизован начин - закључује Месић.
Истакао је да је најбољи начин да се дође до функционисања између земаља бивше Југославије - да се убрза улазак у ЕУ, јер тада мотива за сукобе више неће бити.
Месић је истакао и да је потребно користити средства са којима ЕУ располаже како би се побољшао стандард оних делова који нису имали прилику да се развијају, те да би придруживањем балканских земаља ЕУ и Европа добила нову позицију у свету.
- Они који данас не желе брзо уједињење штете и својим државама, али штете и Европи као целини. Када дође до европског уједињења решена су два питања: Европа постаје велики господарски фактор и Европа ће искључити рат као политичко средство, јер мотива за рат више неће бити - казао је Месић.
Прочитајте ОВДЕ шта Британци тврде за Милошевића?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА