Најновије

НАСЛЕДНИК ХОЈТ ЈИА ДАНАС У БЕОГРАДУ, НАСТАВЉА СЕ АМЕРИЧКИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Метју Палмер ломи Вучића!

Наследник Брајана Хојт Јиа на функцији у Стејт департменту Метју Палмер данас преподне састаје са у Београду са председником Србије Александром Вучићем.

Метју Палмер (Фото: Јутјуб)

Како је најављено из Вучићеве прес службе није предвиђено директно обраћање новинарима већ само саопштење за медије. Палмер, вршилац дужности заменика помоћника државног секретара САД, крајем године је боравио у Македонији. Његова посета Београду пада у време највеће кризе преговора Београда и Приштине од потписивања Бриселског споразума 2013. и очекује се да ће дати неки од одговара на питање шта се даље може очекивати. Поједини портали у Србији подсећају да је размену варница са Палмером имала у марту премијерка Ана Брнабић, на скупу Европске банке за обнову и развој у Лондону, када га је питала о неоснивању Заједнице српских општина у Приштини. Међутим, ово је такође био и први међународни скуп на коме је премијерка Србије седела раме уз раме до премијера Косова од како је на ту дужност ступио Рамуш Харадинај.

Палмер је дипломата који је дуго присутан на просторима југоисточне Европе, међутим он први пут долази у овом својству и након што је Вес Мичел заменио Викторију Нуланд на месту помоћника државног секретара САД. Са Мичелом је Вучић телефоном разговарао одмах након што су на Косову избили инциденти када је Марко Ђурић приведен у Косовској Митровици. Исход тог разговора није саопштен, али је Мичел пре мање од месец дана посетио Београд, и том приликом Вучић је изразио противљење стварању војске Косова. Вучић најављује дипломатску офанзиву у наредних 15 дана, али није познато ни шта је тачан циљ те офанзиве, као ни то шта је његов предлог за Косово, чије обелодањивање је одложено. Поједини страни посматрачи у Београду тврдили су раније да то што је Вучић покренуо унутрашњи дијалог о Косову може да буде представљено и као алиби, односно да он центрима моћи у свету саопшти да нема сагласност у Србији да потпише коначни споразум са Приштином. Подсетимо, наш лист је из дипломатских извора писао да је Берлин радио на предлогу споразума по коме би Приштина добила статус посматрача у УН као 2012. године Палестина, али и да се са тиме не би сложила Русија. У Београду посматрачи сматрају и да су за било коју врсту договора са Приштином неопходне гаранције Вашингтона, иначе је договор неспроводљив.

Амерички дипломата Хојт Ји, подсетимо, крајем прошле године изазвао је велику пажњу када је приликом посете Србији изјавио да Београд не треба да седи на две столице и да треба да се одлучи између Запада и Русије. Погледајте ОВДЕ како америчке дипломате напуштају амбасаду у Москви. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА