Најновије

ТАЈНИ СУСРЕТ ТАЧИЈА И РАМЕ: Главна тема - подела Косова

У Тирани су се у уторак тајно састали Еди Рама и Хашим Тачи, а у дипломатским круговима се након тога брзо проширила информација да је главна тема њиховог изненадног и ненајављеног разговора била подела Косова.

Рама и Тачи (Фото: Јутјуб)

Како потврдиле дипломате из две западне амбасаде у Београду, Тачи је у Тирану хитно отпутовао на позив албанског премијера, који му је на састанку предочио амерички план о подели Косова.
Та идеја фигурирала је озбиљно и раније, да би извесно време пала у запећак, када се Вашингтону учинило да ће Србију успети да притисне да се потпуно одрекне своје јужне покрајине. Сада, међутим, нове околности поново су је вратиле у жижу.

Главни човек

- Рама, као главни човек САД на Балкану, добио је задатак да на неки начин припреми Тачија за овакав расплет. Како је процењено, бивши вођа ОВК ипак ће на крају изаћи као победник из отвореног рата који води са Рамушем Харадинајем и на њему ће бити да спроведе у дело америчку стратегију за Косово - преноси један од дипломата.
Дан после тајног састанка одржаног у кафићу близу канцеларије премијера без било какве најаве, приштински медији провалили су да је Тачи путовао у Тирану и онда је брже-боље издато саопштење да су он и Рама наводно разговарали о недавним протестима албанских камионџија због наплате путарине на ауто-путу Приштина-Тирана. Ту верзију, међутим, нико није прогутао...
Како наводе извори, амерички план о подели има неколико подваријанти и он ће бити предмет што тајне што јавне дипломатије у наредном периоду. Неки од  саговорника све ово повезују и са најавом председника Србије Вучића да ће између 10. и 20. априла у Европи и свету водити "неки од најважнијих разговора о питању Косова и Метохије", као и доласком у Београд (данас) заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера. Такође, министар спољних послова Ивица Дачић у неколико наврата поручивао је да се лично залаже за поделу Косова.

Паралелне институције

Да је оваква понуда Америке реална, сматра и бивши шеф специјалног тима Службе државне безбедности Божидар Спасић.
- Верујем да такав план не постоји у званичној америчкој политици, али да постоји у паралелним институцијама које раде за америчку државу. Ипак, мислим да ће Албанци тешко пристати на то - каже Спасић.
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да је у питању непристојна понуда Америке.
- Поставља се питање зашто нису нудили ту врсту поделе територије када су Срби били већина - напомиње он.

Јанковић за ТВ Косово: Ја вам не бих био сметња

Саша Јанковић, лидер Покрета слободних грађана, поручио је за ТВ Косово да он лично не би спречавао чланство лажне државе у међународним организацијама.
- Ја не бих спречавао Косово у демократском развоју и чланству у међународним организацијама - навео је Јанковић, који тврди да још ништа није урађено по питању суочавања са прошлошћу.
Он је рекао да се дијалог између Приштине и Београда води на недемократски начин, у атмосфери, како каже, мржње и хушкања на рат.
- Заблуда је да чланство Косова у УН значи и признавање независности - закључио је он.
Да је овакав став Јанковића апсолутно неприхватљив, оцењује политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић:
- Ако је то тачно, то је покушај да се Приштини понуди још више од онога што им је до сада понуђено од претходника.

Нови моменти обновили причу о подели КиМ

1. Неуспели покушај насилног заузимања севера Косова јер је план био да се хапшењем Марка Ђурића испровоцирају инциденти после којих би албанске снаге упале на север
2. Брза Путинова реакција и порука у телефонском разговору да ће свим снагама заштитити српски народ на Косову, чиме су, бар на дуже време, пали у воду планови да се север КиМ оружјем отме од Срба
3. Савезништво Русије и Турске и план Путина и Ердогана да Балкан отргну од америчког утицаја
4. За државног секретара САД постављен Џон Болтон, човек који је отворено био против независности Косова.
Шта Лазански каже о набавци руских хеликоптера прочитајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА