Најновије

ХИТЛЕР ЈЕ НА ДАНАШЊИ ДАН БЕОГРАД СРАВНИО СА ЗЕМЉОМ: Одата пошта погинулима у бомбардовању 6. априла

Градоначелник Београда Синиша Мали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положили су данас венце на спомен-обележје у Алеји жртава бомбардовања Београда 6. априла на Новом гробљу.

Полагање венаца (Фото: Беоинфо)

Синиша Мали је подсетио да је на данашњи дан пре 77 година Београд још једанпут разаран и уништен, те да је у нападу нацистичке Немачке, који је почео рано ујутру, страдало између 2.500 и 4.000 људи.
- Београд је био готово у потпуности разрушен, стотине зграда и кућа су уништене, Народна библиотека је потпуно уништена, а тог дана је погинуло 1.992 људи који су у овој Алеји сахрањени. Из тог рата, те борбе, смо изашли као победници. За нас и за нашу децу је важно то што се данас боримо за другачију Србију која је фактор мира и стабилности у региону, да економски јачамо, боримо се за нова радна места и да деци оставимо бољу и лепшу будућност – истакао је Мали.
Наша је обавеза, додао је градоначелник, да чувамо успомену на оне који су своје животе дали током свих разарања.
Министар Ђорђевић је рекао да су српски народ и Србија увек у историји били на правој страни, а тако је било и у Другом светском рату.
- Нажалост, жртве које је српски народ претрпео биле су велике. Непријатељ је, док је још било рано јутро и док је народ спавао, извео бомбардовање Београда и Србије и проузроковао велике жртве и то је чинио током целог Другог светског рата. Наша дужност и обавеза је да се сећамо тих времена, свих жртава које су дале своје животе како бисмо данас живели у слободи – нагласио је Ђорђевић.
Како је навео, Министарство ће чувати традицију и радити на томе да „слобода и оно што су они остварили за нас буде вечно“. Догађају је присуствовао и директор ЈКП „Погребне услуге“ Драган Балтовски.
Венце у Алеји страдалих у бомбардовању 6. априла положили су и Удружење Београђана „6. април“ и Удружење Цивилних инвалида рата.
Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је данас венце испред Палате „Београд” на фонтани „Врело живота”, а потом и у порти Вазнесењске цркве код гранитног крста и одао пошту страдалима у бомбардовању Београда априла 1941. године. 
Младеновић је истакао да је важно сећати се страдања наших грађана и чувати их од заборава, како се оно никада више не би поновило, иако је Београд, нажалост, и након 6. априла у више наврата био бомбардован.
Сећамо се жртава уз наравно реченицу да се никада не понови. Нажалост ми смо имали ту несрећу да смо бомбардовани и после тога, рекао је Младеновић.

Он је додао да данас Београд на више места обележава то велико страдање и истакао да је захваљујући Ђоки Вјештици и новинарима Студија Б испред Палате „Београд” изграђена фонтана „Врело живота” која подсећа на то да се живот не може уништити. 
И зато на данашњи празник Велики петак кажемо да живот побеђује, али и да се морамо сећати невиних страдалих који су изгубили своје животе у овом бесомучном нападу, напоменуо је Младеновић.
Прочитајте ОВДЕ како су Немци 6. априла 1941. извршили ратни злочин и културни геноцид над српским народом .
Извор: Курир/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА