Најновије

ХИТЛЕРОВИМ СТОПАМА: Шта хоће Меркел од Србије?

Мерклелова баш јуче, на Велики Петак, и на 6. април, позвала Вучића у радну посету, што је за политичку јавност било изненађење, јер предсједник Србије је био у званичној посјети Берлину недавно – 27. фебруара.

Вучић и Меркел (Правда/Синхуа)

Пише: Донко Ракочевић

Да ли је то гризе савест што су Немци на јучерашњи дан пре 77 година сравнили Београд са земљом, или наставља Хитлерову политику, али мирним, софистицираним средствима?

Очигледно је нешто заборавила да каже Вучићу пре месец и по дана. Или, да у четири ока провери шта је то договорио са Американцима и Тачијем на недавним приватним вечерама.

Не сумњам да ће уследити додатни притисак да Србија дозволи пријем Косова у Уједињене нације, а можда ће му понешто рећи и о следећем задатку – како да се полако извлачи из Путиновог загрљаја.

Да Меркелова не би бринула до следећег петка, за када је заказан сусрет, данас се огласила Брнабићка, децидно саопштивши да ако Србија буде морала да бира: ЕУ или Русија, да се неће ни тренутка двоуимити. Нисмо ни сумњали…

Е, сад, суштински нема разлике између онога што је Хитлер од српског народа тражио 1941. године и овога што Меркелова тражи данас. И Хитлер нам је прво отео Косово: већ 7. априла 1941. године на Косово је стигло преко хиљаду њемачких инжењера чији је задатак био да муњевито организују одвоз рудног богатства, па су већ почетком јуна кренули теретни возови ка Њемачкој, и тако даноноћно до краја рата.

А тражио је Хитлер и да му не правимо сметње на путу ка крајњем циљу – Русији. Али га нисмо послушали, па смо грдно платили.

Само у Београду 6. априла 1941. године погинуло је 2.274 људи, мада неке процене говоре да је жртава било неколико пута више. Порушено је 627 зграда, веома оштећено 1.601, делимично оштећено 6.829. Најзначајнији споменик културе, Народна библиотека уништена је – изгорело је око пола милиона вредних књига, од тога 1300 средњовековних и 1700 уникатних оријенталних рукописа, комплетна картографска и графичка збирка, као и примерци из личне библиотеке Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Ђуре Даничића, Стевана Сремца…

Е, да, умало заборавих, Немци током Другог светског рата нису заборавили ниједан Ваксрс да бомбардују Београд, а богами ни 1999. године, и да честитају (на многим бомбама је писало СРЕЋАН УСКРС), исто као и Енглези и Американци када су 1943. и 1944. године бомбардовали бројне градове Србије и Црне Горе, па и Подгорицу, Никшић, Цетиње…

Неће ове године, не бојте се, другачија су данас средства принуде, а и не уништава им се јефтина радна снага и фабрике које ће покуповати, ако већ нису. Иако би Вучић да нас убеди да би опет падале бомбе по нашим главама да нема њега и његове мудре политике. Да не би ражестио Њемце, преко ноћи је заволио и протестантску етику.

Зато, грађани Србије, радујте се још сутра, јер идуће године ко зна – можда уместо Новог завета будете поштовали књиге Макса Вебера. Прочитајте ОВДЕ шта је хашко тужилаштво поручило Србији у вези са оптужницом против двоје радикала.

Извор: Седмица

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА