Најновије

АНАЛИТИЧАРИ: Хапшење Ђурића губитак за Косово

Хапшење шефа канцеларије српске владе за Косово, Марка Ђурића, прошлог месеца, довело је до још већег затезања односа између Приштине и Београда, наглашавајући потребу за третирањем најважнијих питања у дијалогу између две земље, наводи стручњак за питања Балкана на Универзитету "Џон Хопкинс", Едвард Џозеф, преноси данас приштинска "Коха диторе".

Хапшење Ђурића (Фото: Јутјуб)

- То је још један пример који указује да ЕУ треба да ради са САД, да се не пружа подршка само техничком дијалогу, већ да се третирају политичка свеобухватна питања односа између Косова и Србије - сматра он.
Аналитичар Рос Џонсон из Центра "Вилсон" је оштро критиковао Косово због хапшења српског званичника на северу земље, преноси Коха писање Гласа Америке.
- Ово је био урнебесно смешан потез владе Косова. Они треба да буду одговорни за овај потез. САД, Стејт департмент су критиковали овај потез. Ово није добар начин делања - навео је он.
Џонсон је рекао да је Косово много изгубило овим догађајем и да је решење мирног решења са Србијом у интересу Приштине.
- Без обзира на противљења спрам шефа српске канцеларије за Косово, требало му је дозволити да иде на Косово. Ако овог пута није затражио дозволу редовним путем, свакако му је требало дозволити да уђе и после да се тражи да се следећи пут поштују правила. Оно шта се десило нема никакву добит. Ја мислим да би влада Косова зарад побољшања ствари у вези са овим питањем морала да уради више од владе Србије - наводи он.
Аналитичар Едвард Џозеф слаже се да Приштина и Београд морају да раде више на решавању неспоразума између њих, али такође је нагласио потребу да се дијалог фокусира више на напредак двеју земаља у процесу интеграција у ЕУ.
- Потпуно је јасно, као што сам и рекао после убиства Оливера Ивановића, јесте то да се овај процес суочава са политичким реалностима и да је главно питање како Косово и Србија могу да напредују ка ЕУ - рекао је Џозеф.
Београд наставља да се противи независности Косова, али је укључен у процес преговора у замену за приближавање ЕУ, која условљава чланство постизањем свеобухватног споразума о нормализацији односа, преноси "Коха".
Хапшење и депортација српског званичника, Марка Ђурића, од стране косовске полиције био је разлог изласка Српске листе из косовске владе што је довело до тога да Косово остане са мањинском владом, наводи "Коха".
Патријарх у својој посланици упутио опомену Вучићу и свима који би се одрекли КиМ. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хапшење Ђурића на КиМ
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА