Најновије

ТРКУ У НАОРУЖАЊУ СА РУСИЈОМ АМЕРИКАНЦИ ГУБЕ! Покренуте све снаге, Европа на удару. Одговор ће брзо стићи!

Не, то није повратак Џорџу Кенану и његовој политици обуздавања. То изгледа више као споро дављење, са притиском свуда. Гнев око случаја тровања Скрипаља се подигао у тренутку када потези Запада пролазе готово неприметно, засењени причом о злој Русији. Иако је све започело у Европи, у великој мери се обавља на амерички начин.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Пише: Алекс Горка 
Недавни извештаји, из различитих извора, довели су до закључка да је у току добро осмишљена и добро оркестрирана кампања. Како тензије расту, САД позивају НАТО да ојача своју борбену спремност. Најмање 30.000 савезничких војника, у пратњи са преко 360 авиона и отприлике 30 ратних бродова, требало би да буду спремни за распоређивање на проблематично место у року од 30 дана након што команданти НАТО-а ставе своје снаге у стање приправности. О овом предлогу се расправља, али је америчка позиција генерално прихваћена. Нема сумње да ће то бити одобрено на самиту НАТО-а у јулу.
То се дешава у тренутку када ЕУ ради уједначено са НАТО-ом како би олакшали тим силама да се крећу широм Европе. Недавно је објављено да ће америчка беспилотна ваздушна возила (УАВ) US MQ-9 Reaper  почети да делују из грчке ваздухопловне базе Лариса у мају. Дронови су дизајнирани за обавештајне мисије у осетљивим областима. Грчке луке Александрополис и Солун су привукле пажњу Америке као објекти који би могли подупрети ротирајуће америчко војно присуство у Црном мору. Према извештајима медија, НАТО ће имати хеликоптерску базу у Александрополису.
Након протеривања руских дипломата, Пољска је потписала споразум у вредности од 4,75 милијарде долара за куповину Патриот система ракетне одбране од Америке. Цена је требала бити много већа. Варшава је добила попуст јер се граничи са руским Каљининградом, где су распоређене Искандер ракете.
16 лансера не може заштити читаву Пољску, али сигурно може пружити више заштите за америчке снаге које долазе да појачају војску НАТО-а која је већ распоређена, као и амерички систем ракетне одбране Aegis Ashore који ће постати оперативан 2020. године. НАТО верује да ће Patriot Missile Segment Enhancement (MSE) унапређење продато Варшави бити у стању да се супротстави руским Искандерима.
У свом писму од 15. марта, 39 америчких сенатора је позвало одељење Трезора и Стејт департмент да искористе све санкцијске алате који су им на располагању у борби против пројекта Северни ток 2 за довођење јефтиног руског гаса у Европу.
29. марта је амерички амбасадор у Русији, Џон Хантсман, рекао за руску РБК ТВ да он не може искључити могућност да би руска имовина у Америци могла бити заплењена због случаја Скрипаљ. Ако Вашингтон оде толико далеко, то ће бити чиста пљачка. А на одговор се неће дуго чекати.
Тај интервју се десио одмах након што је британски парламент најавио истрагу о неким шемама прања новца које су наводно повезане са Русијом. Британска влада је открила своју “доктрину стапања“ како би се супротставила ономе што се зове руска пропаганда.
Америчка политика да се Европљани подвргну притиску је у великој мери била успешна. Водеће европске силе – Велика Британија, Немачка и Француска – приморавају ЕУ да наметне нове санкције Ирану, како би убедили САД да се не повлачи из иранског нуклеарног споразума. Ово је крајњи покушај да се тај споразум одржи на снази, јер се очекује да га председник Трамп неће потврдити у мају.
Европљани могу подлећи америчком притиску у покушају да се умири Вашингтон, али Русија је такође једна страна овог споразума. Додавање нових услова ће кршити елементе договора. То неће бити подржано на међународном нивоу. Ако Запад унилатерално уведе нове санкције Ирану, ово питање ће постати предмет спора који ће додатно погоршати односе са Москвом.
Шта можемо очекивати? Џон Болтон,  саветник за националну безбедност, већ је позвао на прелазак са циљаних на широке санкције, које би укључивале сектор нафте и гаса. Сајбер ратовање је још један домен у ком би САД могле појачати своје антируске напоре. НАТО креира потезе како би подстакли сајбер операције. Информационе битке за добијање подршке шире јавности се већ воде. Дипломатска офанзива ће се интензивирати. Доћи ће до борбе за умањење глобалног утицаја Русије који се недавно толико развио.
Ове тензије ослабљују европску безбедност и могу довести до балансирајућег чина на ивици сукоба, плус трке у наоружању коју САД и њихови НАТО савезници не добијају.
Планови за подривање Русије изнутра су пропали. Председник Путин ужива велику подршку, што су показали недавни председнички избори. Економија је далеко од колапса. Руски међународни статус је ојачао. Москва је управо постигла још једну победу, са објавом Индије да је одлучила да купи системе ваздушне одбране С-400 Тријумф од Русије, у вредности од преко 5 милијарди долара. Ове две земље ће заједнички изградити четири фрегате и успоставити објекат за производњу Камов хеликоптера. Русија је постигла победу у Сирији и значајно је ојачала своју позицију на Блиском истоку.
Русија и Запад су на опасној раскрсници, а тензије настављају да расту. Алтернатива је да се њихове разлике оставе по страни и покрене се дијалог о широком спектру питања.
Напето у Сирији. Турци одбили евакуацију терориста из Думе, Трамп тражи списак мета у Сирији, Руси спремни на удар. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: strategic-culture.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ТОП 10: Најјаче војске на свету
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА