Најновије

НЕ МАРИ ПУНО ЗА ЗАКОН: Хрватски министар правде одбио изручење Албанца Морине Србији

Хрватски министар правде Дражен Бошњаковић одбио је да да сагласност за изручење Исмаила Морине Србији, иако је хрватско правосуђе још у септембру прошле године утврдило да су испуњени законски услови за његову екстрадицију Београду.

Исмаил Морина (Фото: Јутјуб)

Морина је због тога недавно пребачен у Италију, где према писању албанских медија има боравиште и тамо се налази у притвору, а Србија најављује да ће и од те државе тражити његово изручење.
Министарство правде Србије је обавештено да хрватски министар није дао сагласност за изручење Морине, речено је Тањугу у том Министарству, које је, иначе, информацију да је Морина у Италији и да је лишен слободе добило од Интерпола.
Министарство правде је најавило да ће тражити од Италије његово изручење.
Правоснажну одлуку о испуњености услова за изручење Морине Србији Врховни суд Хрватске донео је 5. септембра, након чега су списи предмета прослеђени министру Бошњаковићу.
Србија тражи Морину због кривичног дела изазивање верске, расне и националне мржње јер је на утакмици репрезентација Србије и Албаније у Београду 2014. године пустио дрон са заставом „Велике Албаније“.
Против њега је тим поводом у току истрага у Вишем тужилаштву у Београду.
Он је у јуну 2017. био ухапшен у Дубровнику по спрској потерници и до пребацивања у Италију био је у екстрадиционом притвору.
Од почетка екстрадиционог поступка Морина се противио изручењу, док су албанске дипломате и политичари вршили притисак да се оно одбије.
У детаљном образложењу своје правоснажне одлуке Врховни суд Хрватске је навео да нема објективних околности које би указивале да нису испуњени услови за изручење.
– У конкретном случају, из свих околности не може се оправдано претпоставити да ће изрученик у Републици Србији, само због тога што је Албанац и због својих политичких уверења бити дискриминиран током суђења, односно да ће му због тога положај бити отежан – наводи се у одлуци.
Шешељу ће сутра бити изречена другостепена пресуда у Хагу, а шта је тим поводом изјавио лидер радикала сазнајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Снимак инцидента на мечу Србије и Албаније
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА