Најновије

ДАЧИЋ: И Србија се спрема за трећи светски рат! Лазански: Биће притисака да се...

Србија се припрема за крвопролиће светских размера које прети да избије на тлу Сирије, потврдио је за Српски телеграф шеф дипломатије наше земље Ивица Дачић, нагласивши да је ситуација у свету постала крајње озбиљна и да се "налази на ивици".

Ивица Дачић (Фото: Мсп)

То драматично упозорење уследило је након што су Америка и Британија нескривено почеле да припремају инвазију на сиријску земљу без доказа оптужујући њеног председника Башара ел Асада да је још једном употребио забрањено хемијско оружје над сопственим становништвом у граду Думи. На такве бесомучне нападе на режим у Дамаску одмах је реаговала њему савезничка Русија предвођена Владимиром Путином. Он је зато наредио да противракетни системи моћне црноморске флоте буду у борбеној приправности, а што је крајње озбиљно протумачио и шведски политичар и дипломата Карл Билт, истичући, попут Дачића, да је завладала огромна неизвесност.
- Србија помно прати и анализира ситуацију. Размишљамо о свим опцијама и сценаријима јер је светски мир угрожен. Мир нема алтернативу, нема цену, и то је била и порука Јосипа Броза Тита у ОЕБС када се свет 1975. суочавао са сличном кризом - поручио је Дачић коментаришући напету ситуацију у Сирији,која је ескалирала у суботу у граду Дума, у провинцији Гута.
Тада је убијено најмање 40 људи, а Запад упорно тврди да је за то одговорна сиријска војска лојална Асаду. Наводи се да је она над цивилима на том простору употребила хемијско оружје јер су Гуту углавном држали они који су се борили против сиријског председника. Међутим, Русија тврди како њени истражитељи имају доказе да хемијско оружје није употребљавано ни у ком облику, те да Запад "лажним оптужбама покушава да оправда свој план за инвазију на Сирију". Те оштре речи ориле су се и у просторијама Савета безбедности УН, када је руски амбасадор при том телу Василиј Небензја, одржао жестоку лекцију САД, оптужујући ту земљу да на Блиском истоку само изазива хаос.
- Русија је упозорила Америку и њене савезнике да лове у мутном. Да ли сте ви са запада свесни шта сте тамо направили. Све што додирнете, ви уништите - грмео је бесни Небензја и нагласио да Вашингтон шири лажи.
- Не постоји ниједан доказ да се тамо у Думи нешто догодило нити да је било жртава - истакао је руски званичник, а затим се осврнуо на увреде америчке амбасадорке у УН Ники Хејли да је крв сиријске деце на руским рукама, као и да Москва и Вашингтон никада не би могли да буду пријатељи.
- Ми и не желимо да будемо пријатељи са вама! Ми желимо нормалан, цивилизацијски однос, који ви упорно и арогантно одбијате ширењем лажи о нама и нашим савезницима. Зато се, Американци, не заваравајте! Ви и немате пријатеље - био је јасан Небензја, након чијих речи је, међутим, амерички председник Доналд Трамп послао још драматичније претње.
- Спремни смо да због Асадове агресије у Сирији одговоримо и без одобрења УН, али ћемо затражити од Савета безбедности да гласа. Имамо много војних опција - поручио је републиканац, који је током кампање 2016. обећавао како ће Америка с њим на челу престати да се меша у унутрашња питања других земаља.
- Делује као да је Трамп принуђен да иде на конфронтацију јер га естаблишмент у Америци на то гура. Најновија дешавања забрињавају, па само можемо да се надамо да неће доћи до ескалације - истакао је аналитичар Бранко Радун и додао да Србија као неутрална земља која није чланица НАТО има већи маневарски простор.

Могло би да буде притисака да се сврстамо

Аналитичар Мирослав Лазански подсетио је да су руски генералштаб и министарство одбране те земље још пре месец дана најавили да се у источној Гути спрема једна врста провокације и намештаљке с хемијским оружјем, што се сад испоставило тачним.
- Чак и људи с терена, лекари из болнице у Думи, кажу да нису добили ниједног пацијента погођеног бојним отровом. Американцима треба сукоб, па желе по сваку цену да компромитују Русију. Србија је војно неутрална, али ако се ствар запетља, наравно да ће притисци на Београд бити велики да се сврстамо - објаснио је Лазански.
Сада су, међутим, његове ратнохушачке изјаве, као и отказивање путовања на самит у Латинску Америку због озбиљности ситуације, само подстакле и друге, попут британске премијерке Терезе Меј, да стану на страну САД уз најаву да ће такође војно ударити на Сирију. Зато су се појавили засад непотврђени извештаји да су око резиденције председника Асада у Дамску размештени моћни ПВО системи, а што је још један доказ да је конфликт веома близу.

Борисов: Предстоји нам нешто лоше

Бугарски премијер Бојко Борисов, чија земља председава ЕУ и који се састао са српским председником Александром Вучићем, поручио је на том састанку да је веома забринут због дешавања у свету.
- Нисам оптимиста и рекао бих да нам предстоји нешто лоше. Пре неколико месеци није било тако, а сви знамо да би последице евентуалног сукоба сносио Балкан - рекао је Борисов.

Британци из ваздуха

Шест авиона ГР4 торнадос стационирана на Кипру испалила би ка сиријским метама на земљи пројектиле Сторм шадов ("олујне сенке")
- хоризонтална контролна пераја
- мотор
- главна бојева глава
- иницијална бојева глава
- ГПС антена
- контролор оружја
Пројектили имају домет већи од 242 километра, што пилотима омогућава да држе авионе подаље од ПВО система сиријске војске. Сторм схадоw ракете су тешке 1.300 килограма, користе ГПС систем и способне су да лете веома ниско да их не би детектовали радари
- Сиријске базе
- војне команде
- ракетне базе
- кључне јединице сиријске армије
- наводне базе за хемијско оружје

Британци са мора

Краљевска морнарица могла би да испали пројектиле томахавк са нуклеарних подморница класе "Трафалгар", које су распоређене у том региону, али чији се број и локација држе у строгој тајности. Оне носе огроман број крстарећих ракета
- турбо-џет мотор
- довод ваздуха
- резервоар за гориво
- ГПС навођење
- инфрацрвена камера
- 454 килограма високоексплозивних бојних глава

Британски дронови Реапер МQ9

Стационирани су у Кувајту, а на сиријске мете могу да испаљују пројектиле хелфајр
- Сиријска ваздушна база коју су израелске снаге бомбардовале у уторак и усмртиле 14 иранских војних званичника, међу којима је седам високих војних саветника
- Локација где је у суботу наводно употребљено хемијско оружје, на око девет километара од центра Дамаска
Америка би у случају напада на сиријске мете најпре испалила пројектиле томахавк са свог разарача "УСС Доналд Кук", стационираном у Медитеранском мору и са ког су САД прошле године извеле напад на Сирију због оптужби да је сиријска војска наводно убијала цивиле хемијским гасом сарином

Руси већ повукли важан корак - прво ће обарати све дронове непријатеља

Америчку јавност забринула је информација из Пентагона да је руска војска већ предузела прве кораке ка могућем директном сукобу са снагама САД јер је почела ометање беспилотних летелица непријатеља изнад Сирије. Како је пренео амерички НБЦ њуз, то практично значи да би Руси могли да почну са обарањем дронова како оних који лете под заставом Америке тако и Британије, а с циљем да се спречи евентуална одмазда америчких снага над сиријском армијом због наводног напада хемијским оружјем у Думи.

Техеран прети Израелу због смрти 14 Иранаца

Званични Техеран огласио се поводом израелског напада на сиријску војну базу Т-4 у Тијасу, недалеко од Хомса, где су стациониране иранске снаге, истакавши да је то био "злочиначки подухват и ционистичка агресија". Бес Иранаца распирила је чињеница да је у нападу погинуло 14 људи, укључујући седам високих војних саветника Ирана.
- Све то се десило јер Америка по сваку цену тражи изговор за војну интервенцију у Сирији - истакао је шеф иранске дипломатије Мухамед Џавад Зариф, истакавши да његова земља осуђује сваку употребу забрањеног хемијског оружја, али да не постоји никакав доказ да је оно у рукама сиријског председника Башара ел Асада. Иначе, Израел, који је највећи савезник САД на Блиском истоку, умешао се изненада у сукоб у Сирији почетком недеље, а верује се да је разлог за то обрачун с Ираном, који подржава Русија.

Децу подмећу да глуме хемијски напад?

Опозиција сиријском режиму Башара ел Асада наговара децу да глуме напад хемијским оружјем након чега наводне новинарске екипе фотографишу те лажне потресне сцене и креирају слику светске јавности о наводним убиствима цивила. На снимку чија аутентичност није потврђена види се како се деца најпре играју, а затим на звук трубе падају на под када им лекари наносе лажну пену на лице јер је једна од последица напада хемијским оружјем излажење пене на уста.
Прочитајте ОВДЕ да ли и како Британци праве Трампу одступницу?

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучића спасава само Трећи светски рат!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА