Најновије

ЛАВРОВ ПОРУЧИО АМЕРИКАНЦИМА: Ако САД нападну Сирију заратиће са Русијом!

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров запретио је Американцима да се не усуде да нападну Сирију, јер ће у том случају ући у рат против Русије. Он је председнику САД Доналду Трампу, који разматра војну интервенцију против режима у Дамаску, поручио да је Москва у обавези да брани свог савезника председника Башара ел Асада.

Лавров (Фото: РИА)

Западна пропаганда

Лавров је реаговао након што су САД без доказа оптужиле Асада да је у суботу извео хемијски напад хлором на свој народ и убио 42 особе у граду Дума, у Источној Гути.
Шеф руске дипломатије је истакао да су наводи о том нападу фабриковани и да Русија има спреман одговор на евентуално америчко бомбардовање Сирије.
- Наша војска је чула претње САД и разрадила план. Имамо обавезе према Дамаску, засноване на легитимном договору са сиријском владом и лидером Башаром ел Асадом. Обећали смо да ћемо бранити наше партнере у свим ситуацијама и од тога нећемо одустати - навео је Лавров.
Он је додао да се Русија залаже за независну истрагу, а не за налажење кривца без икаквих доказа.
- Ако је циљ да се докаже да је "Асад све урадио уз помоћ Владимира Путина", ту онда нема озбиљног разговора - нагласио је шеф руске дипломатије.
Према његовим речима, Запад је опет започео пропагандну кампању, која је свима добро позната.
- Кажу: "Наравно да је режим то урадио, а будући да га Русија подржава, онда је Русија такође крива." Сигуран сам да је много људи видело слике наводно отроване деце и одраслих како их спасиоци поливају водом из кофа. Проблем је, међутим, што жртвама такозвани Бели шлемови помажу без маски, које би их заштитиле од додира са опасном отровном супстанцом - рекао је Лавров.
Међутим, лидер САД Доналд Трамп и његова администрација не одустају од оптужби на рачун Асада и Русије.
- Много је мртвих, укључујући жене и децу, у бесмисленом хемијском нападу у Сирији. Место крвопролића је неприступачно, опколила га је сиријска војска и онемогућила прилаз спољном свету. Председник Путин, Русија и Иран су одговорни јер подржавају животињу Асада. Одмах омогућите прилаз истражитељима и лекарима. Ово је још једна хуманитарна катастрофа без разлога. Болесно - написао је Трамп на Твитеру.
Његов секретар одбране Џејмс Матис саопштио је да САД озбиљно разматрају нападе на положаје сиријске војске због напада у Думи.
- У овом тренутку не искључујем бомбардовање сиријске војске. Русија је била гарант уклањања хемијског оружја из Сирије, па ћемо у договору са нашим савезницима од НАТО до Катара видети шта ћемо даље урадити - навео је Матис.

Бели шлемови с терористима

Иначе, наводни напад хемијским оружјем у Думи догодио се након што су сиријске владине снаге завршиле операцију ослобођења скоро целог региона Источне Гуте од исламских милитаната. Напад су пријавили Бели шлемови, контроверзна група коју стално оптужују да има везе с терористима. С друге стране, хемијски инцидент нису могли да потврде лекари Црвеног полумесеца, који су на терену у Источној Гути.
Бели шлемови су и раније оптуживали Асада за хемијске нападе, за које се испоставило да нема доказа. Ипак, та група је прошле године у априлу успела да издејствује амерички напад на сиријски аеродром у Хомсу. Тада су оптужили Асада да користи хемијско оружје, па је Трамп бацио више од 50 ракета "томахавк" на војни аеродром са ког су наводно полетели авиони са отровом.

Израел бомбардовао базу у Сирији, најмање 14 мртвих

Најмање 14 особа страдало је  у нападу израелске војске на највећу сиријску ваздухопловну базу Т4 у провинцији Хомс. Два израелска борбена авиона Ф-15 гађала су базу са осам навођених пројектила, али је сиријска противваздушна одбрана оборила пет ракета, па су само три погодиле циљ.
Према наводима руског министарства одбране, израелски авиони нису ушли у сиријски ваздушни простор.
- Испалили су ракете док су летели изнад Либана. Три пројектила погодила су западни део базе. Ниједан руски војник који борави у Сирији није повређен у нападу - саопштило је министарство.
Ово, иначе, није први напад Израела на базу Т4. Израелци су је гађали и у фебруару, и то зато што је наводно ирански дрон полетео са тог места и нарушио израелски ваздушни простор. Према доступним подацима, Израелци су од 2012. гађали Сирију најмање 100 пута, а оправдање је најчешће било то да су гађани конвоји оружја намењени либанској милитантној групи Хезболах.
Спрема се напад и уништење највеће руске базе Тартус у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Биографија Сергеја Лаврова 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА