Најновије

ШЕШЕЉ: Све што сам радио било је у служби отаџбине (ВИДЕО)

Међународни резидуални Механизам за међународне кривичне судове (ММКС) одлучио је, у другостепеном поступку, да осуди лидера српских радикала на 10 година затворске казне због ратних злочина и злочина против човечности.Љ

Шешељ (Фото: СРС)

Председник СРС Војислав Шешељ каже да се осећао слободним и када је био у Шевенингену.
- Дух ми је слободан и нико ме не може заробити. Нико ме не може ставити на место из којег не могу даље да радим и да се борим. Овакву пресуду сам очекивао, јер, ако се сећате, пре три године Флоренс Артман је изјавила да очекује неку казну жалбеног већа и да та казна неће прећи износ година који сам одлежао у Шевенингену. Ништа ме није изненадило. Било је могуће и падало ми је на памет да ће ми изрећи већу казну или да врате судски процес на почетак.
Како каже, ова осуда није заснована на праву, већ је противправна.
У англосаксонском праву, особа се не може ослободити у првостепеном поступку, па да другостепено судско веће ослобађајућу пресуду преиначи у осуђујућу. Могуће је само укинути првостепену пресуду, па вратити на поновни поступак. Они то нису хтели јер се боје мог поновног појављивања у судници. С материјално-правне стране, решили су да ме опруже због Хртковаца, где им оптужница најтање стоји. Држао сам тамо говоре, залагао сам се за размену становника, за протеривање Хрвата и реторзију. Али, нема ни једног случаја да је Хрват протеран и да му је одузета имовина. Да би било кривично дело оно што сам говорио, морало би да буде у склопу систематског или распрострањеног напада на цивиле. Напад је војни појам, и није било напада - истиче Шешељ за "Национални дневник".
Каже да пред собом има правне могућности.
- Чекам превод пресуде и одређивање рока за жалбу, јер је за мене ово првостепена пресуда - каже лидер СРС.
Како каже, има право и на ванредни правни лек и то право временски није ограничено.
- Поносан сам на све ратне злочине и злочине против човечности које су ми приписали и спреман сам да их све поновим, јер их нисам ни урадио. Нисам урадио ништа што је срамотно и све што сам радио било је у служби отаџбине - каже Шешељ.
Опружница је, како каже, донета само да би се покрило време које сам провео у затвору.
- Говорили су на састанцима судија да им је највећа грешка то што су мене оптужили, судија Ричард Меј је Карлу дел Понте и Зорана Ђинђића упозоравао да са мном није лако, али то упозорење Карли дел Понте није вредело. Одвела ме је. И био бих дубоко несрећан да нисам оптужен пред Хашким трибуналом јер би значило да је моја улога у ратовима била безначајна. Не оправдавам ратне злочине и оне који су на српској страни непосредно вршили злочине, али су бројни оптужени невини. Ја после овога настављам борбу против Хашког трибунала. Борац сам и нећу одустати. Борићу се до последњег даха - истиче Шешељ.
Како каже, тужиће их онда кад заврши жалбени поступак и по ванредном правном леку.
- Кад то завршим, направићу салдо и да видим колико ми је остало да се штета надокнади. Нашао сам метод којим ћу то постићи - пошто УН не прихватају да могу бити некоме дужне јер имају принцип имунитета својих органа, тужићу УН и Србију као државу чланицу и тражићу да ми солидарно надокнаде штету - каже Шешељ.
Трећину надокнаде ће, како каже, одвојити за породицу, трећину за Српску радикалну странку, а трећину ће дати у добротворне сврхе.
Русија ставља вето на чланство Косова у УН, чак и ако то Вучић потпише. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА