Најновије

ДАЧИЋ: Односи са САД као у време Вилсона којем желим да подигнемо споменик!

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас поводом 100 година од савезничких веза Срба и Американаца и Срба и Јевреја, да ова година може бити веома добра за подстицај унапређења односа са САД и Израелом.

Дачић са америчким амбасадором (Фото: Мсп)

"Интерес нашег народа је да односи између САД и Србије буду као у време председника Вудро Вилсона", рекао је Дачић, који је данас одржао предавање у Музеју српске дипломатије са потомком српског патриоте Др Давида Албале, Џоном Стивенсоном, а коме је присуствовао и амерички амбасадор Кајл Скат.
Предавање је, иначе, једно од више активности којима је започето обележавање важних јубилеја - завршетак Великог рата, сто година од када је Србија признала Балфуорову декларацију и од када се српска застава вијорила на Белој кући.
Дачић је навео да се ради на организацији две изложбе - "Срби и Јевреји у Првом светском рату" која би требало да се одржи у Јерусалиму од 15. до 20. маја ове године, а друга у Вашингтону од 25. до 28. јула, када ће бити обележено сто година од када се српска застава вијорила на Белој кући.
Он је истакао да је Србија увек подржавала јеврејски народ који је несебично полагао животе за слободу српског народа, у Балканским и светским ратовима, наводећи да је Србија прва земља која је подржала Балфуорову декларацију, као први корак у признавању Израела.
"Ове године обележава се 70 година од успостављања државе Израел, пут је био дуг и трновит. Србија добро разуме Израел, будући да и сами стојимо пред озбиљним изазовима и сматрамо да је КиМ, на неки начин српски Јерусалим", рекао је Дачић.
Када је реч о традиционалним везама Срба и Американца у Великом рату, Дачић је рекао да је покренуо иницијативу за подизање споменика Вудро Вилсону у Београду, подсетивши да је он био пријатељ српског народа, те да би у оквиру тог комплекса споменик требао да добије и Михајло Пупин.
"Данас је потребно да будемо визионари и да заједно радимо како би се унапредили наши односи. Ово дугујемо нашим славним прецима, а то је и у интересу наших потомака", рекао је Дачић и додао да 2018. година може бити добра за унапређење билатералних односа са САД и тражења заједничког интереса српског и америчког народа.
Дачић је амбасадорима САД и Израела Кајлу Скату и Алони Фишер уручио меморијалне плакете и заједно са њима у Музеју српске дипломатије отворио две витрине посвећене савезничким односима.
Том догађају су присуствовали и потомици војводе Степе Степановића и Милунке Савић.
Шта нам то спремају Немци а тиче се Косова, прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Има ли Влада план како да развеже косовски чвор након свих инцидената у јужној српској покрајини, пет година након отварања дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ? 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА