Најновије

ГУТЕРЕШ УПОЗОРАВА НА ХАОС: После Немачке, и Холандија одбија да иде у напад!

Цео свет је у ишчекивању – да ли ће САД, заједно са Британијом и Француском, започети војне ударе на Сирију. Након Немачке, и Холандија саопштила да не разматра учешће у таквом нападу.

Ун (Фото: Pixabay.com)

У току хитна седница Савета безбедности. "РИА Новости" јавља да је седам америчких војних авиона извело извиђачке мисије. Шеф руске дипломатије поручује да "има неоспориве податке да су хемијски напад на Думу инсценирале специјалне службе стране државе".
16.15 - Ситуација на Блиском истоку је хаотична до мере да је постала претња по међународни мир и безбедност, рекао је први човек УН Антонио Гутерес амбасадорима Савета безбедности који расправљају о стању у Сирији. Истовремено се води неколико сукоба који су на различите начине повезани. Нема војног решења овог конфликта, рекао је Гутерес.
15.30 – Емануел Макрон и Владимир Путин разговарали телефоном о Сирији. 
14.46 – Холандски премијер Марк Руте наводи да Холандија не разматра да се придружи евентуалној војној акцији у Сирији, чак иако је вероватно да је сиријска влада употребила забрањено хемијско оружје.
14.45 – Извиђачки авиони америчке морнарице уочени су у близини руских база у Сирији, јавља британски портал Експрес. РИА Новости наводи да је седам америчких војних авиона извело извиђачке мисије.
13.00 – Имамо неоспориве податке да су хемијски напад на Думу инсценирале специјалне службе стране државе, каже министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Немачка влада саопштила да ће учинити све што може како би одржала политички притисак на Русију.
11.40 – Данас хитна седница Савета безбедности УН о Сирији. 
09.45 – Међународни односи не треба да зависе од тога како је један човек расположен када се пробуди ујутру, каже заменик руског премијера Аркадиј Дворкович и истиче да Русија није спремна за такве ризике, преноси РИА Новости.
08.00 – Амерички званичници добили узорке крви и урина жртава наводног хемијског напада у Сирији. Тестови показали да су узорци позитивни на хемикалије, пре свега на хлорин, а неки и на нервни агенс.
Савет безбедности Уједињених нација, на захтев Русије, расправља о стању у Сирији у светлу претњи ваздушним нападима САД и савезника.
Напади, у којима би према досадашњим најавама учествовале и Француска и Британија, али не и Немачка и Холандија, били би покренути због наводног хемијског напада сиријске владе у Думи.
Британска премијерка Тереза Меј и амерички председник Доналд Трамп сагласили су се да је "од кључног значаја одвратити сиријску владу од даље употребе хемијског оружја", као и да наставе да блиско сарађују око међународног одговора на употребу тог оружја у Сирији, преноси Ројтерс.
Иако се после неколико састанака са безбедносним званичницима није оглашавао на Твитеру, амерички председник јуче је поручио да ће одлука о евентуалној акцији против Сирије ускоро бити донета.
За то време, јединице руске војне полиције почеле су да делују у сиријском граду Думи, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оптужио је стране службе да су инсценирале хемијски напад.
"Специјалне службе земље, која сада настоји да предњачи у русофобичној кампањи, била је умешана у инсценирање тог догађаја", рекао је Лавров.
Руска амбасада у Британији саопштила је у међувремену да је Москва забринута због одлуке британских министара о предузимању акције у Сирији, уз оцену да би то био "несмотрен потез" Лондона.
Амбасада Русије је у саопштењу навела да руски званичници који су посетили град Думу нису пронашли трагове хемијске супстанце, преноси Ројтерс. 
У међувремену, амерички званичници добили су узорке крви и урина жртава наводног хемијског напада у Сирији, а тестови су показали да су узорци позитивни на хемикалије, пре свега на хлорин, а неки и на нервни агенс, јавља америчка телевизија МСНБЦ.
Сиријски амбасадор у УН Башар Џафари рекао је новинарима да два истражитељска тима Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦW) треба да стигну у Сирију ради истраге о наводном погубном нападу у Думи.
"Те две групе ће одвојено стићи у Сирију... Спремни смо да их испратимо до локације на коју желе да оду, кад год желе", рекао је Џафари, пренео је Ројтерс.
До тога, међутим, још није дошло. Сирија је, у међувремену, саопштила да ће Запад сматрати одговорним за било какво одлагање доласка мисије ОПЦW.
Неименовани извор из сиријског Министарства спољних послова рекао је државној телевизији да Запад покушава да опструише задатак мисије ОПЦW и да се "умеша у њен рад".
Прочитајте ОВДЕ како се Руси са Белорусима припремају за муњевито деловање. Погледајте и видео.
Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

РУС ПОБЕСНЕО! Да ли ви Американци схватате шта радите целом свету?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА